Hiukset

Parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot – pesevät hellävaraisesti

Paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo pesevät hiuksesi puhtaaksi, mutta hellävaroen ja hiusta hoitaen. Parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot on erinomainen valinta eri hiustyypeille, kun haluat pitää hyvää huolta hiuksistasi.

Lue lisää sulfaateista, esimerkiksi miten ne tunnistaa shampoon sisällöstä. Opi myös mitä hyötyä on sulfaatittoman shampoon käytöstä.

Täältä voi lukea silikonien käytöstä hiustuotteista. Mitkä ovat silikonin plussat sekä miinukset? Lue myös miksi valita silikoniton shampoo.

Paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo

Parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot hellään pesuun

*mainoslinkki

MAUI Nourish & Moisture + Coconut Milk Shampoo

Kauniin värikäs MAUI on uusi tulokas Suomen markkinoilla. Kookoksen ja mangon tuoksu houkuttivat minua kokeilemaan MAUIa, joka on sulfaatiton ja silikoniton shampoo. Pakkauksen kyljessä on näistä merkinnät, mutta jostain syystä nettikaupan tuotekuvauksessa näitä ominaisuuksia ei mainita.

Käytössä shampoo kosteuttaa hyvin hiuksia ja tekee niistä pehmoisen silkkiset. Hiuksistani tulee silti raikkaan oloiset ja ilmavat. MAUI kookosshampoo ei ole mielestäni liian raskas eri hiuslaaduille.

Hennommalle tukalle annostelu kannattaa silti pitää alkuun kevyempänä, koska eri hiukset reagoi eri tavoin näin kosteuttaviin shampoisiin. MAUI shampoo on siis koostumukseltaan kermaisen hoitava eikä pese hiuksiani liikaa.

Suosittelen testaamaan MAUI shampoota, jos kosteutus on sinulle tärkeää. Tämä sopii kuivuuden talttumiseen, ja uskoisin sen toimivan kiharoillekin hiuksille.

Osta Lyko: MAUI Nourish & Moisture + Coconut Milk Shampoo*

Osta Cocopanda: MAUI Nourish & Moisture + Coconut Milk Shampoo*

Osta Nordicfeel: MAUI Nourish & Moisture + Coconut Milk Shampoo*

Lue myös: Katkeilevat hiukset – parhaat hoitotuotteet

MAUI Nourish & Moisture + Coconut Milk Shampooparhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Hiusta paikkaava ja kosteuttava

Living Proof Restore Shampoo

Living Proof Restore on shampoo, johon tartun hiusteni näyttäessä elottomilta. Käytössä en edes hoksaisi tämän olevan silikoniton tai sulfaatiton shampoo, koska koostumus on sen verran tehokas silottamaan hiusta.

Shampoo puhdistaa hellävaraisesti lian pois. Samalla shampoo korjaa ja ravitsee hiuksiani, joissa on käsittelyjen takia kulumaa. Pelkästään aina samassa kohtaa oleva ponnarin paikka katkoo hiuksiani, joten paikkaava shampoo on minulle tarpeen. Hiukset näyttävät jo pelkän shampoopesun jälkeen terveemmiltä ja sileiltä.

Tuotekuvauksessa sanotaan, että shampoo voisi hillitä hiusten talin määrää. Tähän en ole huomannut vaikutusta, mutta muuten olen Restore-shampoon käyttöön tyytyväinen.

Living Proof on vähän hintavampi, mutta laadun takia merkki on yksi suosikkejani.

Shampoo on siis silikoniton, parabeeniton eikä sisällä sulfaatteja. Living Proof shampoo sopii myös värjätyille hiuksille ja on vegaaninen.

Osta Cocopanda: Living Proof Restore Restore Shampoo*

Osta Lyko: Living Proof Restore Restore Shampoo*

Lue myös: Parhaat jätettävät hoitoaineet

Living Proof Restore Restore Shampoo parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Hyvin mieto ja hoitava shampoo

Björn Axen Argan Oil Shampoo

Ovatko hiuksesi todella kuivat ja kaipaavat hellää hoivaa? Tähän tarpeeseen Argan Oil shampoo on hyvä ratkaisu.

Björn Axen shampoo puhdistaa hiukseni hienovaraisesti eikä taatusti yhtään kuivattaen. Tämä sulfaatiton ja silikoniton shampoo voi olla jopa liian hoitava, jos sinulla on nopeasti rasvoittuvat hiukset tai hento hiuslaatu. Erittäin likaiset hiukset olen pessyt tällä kaksi kertaa, jolloin kaikki lika irtoaa eikä lähmääntymisen vaaraa ole.

Shampoon kohderyhmään kuuluu mielestäni kaikki hiustyypit, joiden ongelma on kuivuus. Monille kuiville hiuslaaduille Björn Axenin kaltainen shampoo on juuri täydellinen. Liian tuhdisti puhdistavat ainesosat eivät ole hyväksi tukalle tai päänahalle, vaan huonontavat hiusten jo valmiiksi heikkoa tilannetta.

Sulfaatittomuus on hellä tapa pestä hiukset, eikä silikoneja tarvitse aina hiusten hoitoon.

Osta Cocopanda: Björn Axen Argan Oil Shampoo*

Osta Lyko: Björn Axen Argan Oil Shampoo*

Lue myös: Hellävaraiset hajustevapaat shampoot

Bjorn Axen Argan Oil Shampoo parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Hiuspohjan ongelmiin

Wella Professionals Elements Calming Shampoo

Kuivuuko hiuspohja tai tuntuuko hiuspohjassa kutiavuutta? Syynä voi olla sulfaattien pesevyys, joka ärsyttää ihoasi.

Minulla tämä ongelma tulee esiin etenkin kylminä vuodenaikoina, kun ihon kosteus pääsee helpommin haihtumaan. Tässä tilanteessa koen parhaaksi valita käyttööni päänahkaa rauhoittavan shampoon, jollainen löytyy Wellalta.

Shampoon pesuteho on suunniteltu herkälle päänahalle, joten se pesee miedosti ja ihoa ärsyttämättä.

Wella Calming shampoo sopii minulla tarvittaessa päivittäiseen pesuun. Shampon antama puhtaus on luonnollisen raikasta, eikä niin sanotusti horjuta päänahan toimintaa. Hiustenpesun välttely voi myös aiheuttaa ongelmia hiuspohjaan, jos pesua vältetään liian pesevän shampoon aiheuttamien oireiden takia.

Wellan avulla saan kosteutut hiukset, sekä paremmin voivan hiuspohjan. Shampoo sisältää runsaasti luonnollisia raaka-aineita. Wella Calming on tietenkin myös sulfaatiton ja silikoniton shampoo.

Osta Cocopanda: Wella Professionals Elements Calming Shampoo*

Osta Lyko: Wella Professionals Elements Calming shampoo*

Osta Nordicfeel: Wella Professionals Elements Calming shampoo*

Lue myös: Kuivan päänahan shampoot

Wella Professionals Elements Calming Shampoo paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Elottomille/pörröisille hiuksille

Briogeo Banana + Coconut Nourishing Superfood Shampoo

Briogeo on yksi herkullisemman näköinen ja tuoksuinen shampoo, jota olen käyttänyt. Banaanin tuoksuista shampoota tekee mieli nuuhkia ja onneksi tuoksua jää hiukan hiuksiin.

Käytössä Briogeon shampoo suorastaan virkistää kiillottomia hiuksiani, sekä poistaa pörröisyyttä. Etenkin hiusteni latvoihin se antaa kaivattua pehmeyttä, jolloin heinäinen karheus katoaa hyvin.

Tällä perusteella uskoisin, että paksut ja kiharat hiukset hyötyisivät erinomaisesti Briogeon shampoosta. Nämä hiuslaadut kaipaavat helpompaa käsiteltävyyttä, jota kuivuus ja hiusten harottaminen eri suuntiin vaikeuttaa.

Banaanishampoo kosteuttaa, mutta silti pesee hiukseni yllättävän hyvin. Tämän shampoon kohdalla ei tarvitse tuplapesua, jos se on joidenkin edellä mainittujen shampoiden kanssa ollut tarpeen.

Banana Superfood shampoo on vähän juoksevampaa koostumukseltaan. Sitä lurahtaa helposti pullosta kämmenelle, joten pulloa ei ainakaan tarvitse puristella. Shampoon annostelussa saa siis olla vähän tarkka, mutta onneksi pullo on kooltaan lähes 400 ml.

Sisältö on isoksi osaksi luonnollista alkuperää, sekä on tietenkin silikoniton ja sulfaatiton.

Osta Cocopanda: Banana + Coconut Nourishing Superfood Shampoo*

Osta Lyko: Banana + Coconut Nourishing Superfood Shampoo*

Osta Eleven: Banana + Coconut Nourishing Superfood Shampoo*

Lue myös: Keratiini hoitaa huonokuntoiset hiukset

Briogeo Banana + Coconut Nourishing Superfood Shampoo parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Luonnolliset parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Luonnonkosmetiikan shampoissa ei ole tavallisia sulfaatteja. Niissä käytetään hellävaraisempaa Sodium coco-sulfatea, lue lisää aiheesta.

Kiiltoshampoo

Evolve Organic Beauty Superfood Shine Shampoo

Evolven ihonhoitotuotteet ovat minulle tuttuja, mutta sitten bongasin tämän shampoon. Kiinnostukseni heräsi, koska huomasin shampoon saavan joka paikassa erittäin hyviä arvosteluita.

Luonnonkosmetiikan shampoona Evolve sisältää runsaasti hiusta helliviä ainesosia, kuten karitevoita. Nämä antavat hiuksilleni upeaa kiiltoa ja sileyttä, joka tuntuu heti hiuksia huuhdellessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hiukseni olisivat littanat, vaan terveen kuohkeat.

Hoitavuus on siis hyvässä balanssissa, ja uskon shampoon sopivan eri hiuslaaduille. Aina on vähän liioiteltua sanoa, että shampoo sopii kaikille. Mutta Evolven kohdalla tämä voi melko hyvin päteä, jos luonnollisuus, sulfaatittomuus, silikonittomuus ja kiiltävyys ovat se mitä haet.

Pidän myös shampoon pesutehosta. Se puhdistaa päänahan, mutta ihoa kuivattamatta.

Osta Skincity: Evolve Organic Beauty Superfood Shine Shampoo*

Osta House of Organic: Evolve Organic Beauty Superfood Shine Shampoo*

Lue myös: Luonnonkosmetiikan tuuheuttavat shampoot

Evolve Organic Beauty Superfood Shine Shampoo paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Hyvä hiusvärille

Madara Colour and Shine Shampoo

Madara on luonnonkosmetiikkamerkkien klassikko, jonka metsäisen vihreään pakattu shampoo pitää huolta hiusväristä.

Joskus on vaikeaa löytää toimiva tasapaino, kun keikutaan hiusvärin ylläpidon, hoitavuuden ja hiusten puhdistamisen välissä. Tarvitsen hiusvärille hoitavan shampoo, joka kuitenkin poistaa päänahasta lian ja rasvan.

Madara tekee tämän keveästi ja hiuksiani kosteuttaen. Hiuspohjaani ei jää likaista tunnetta, joka vaatisi taas pesun seuraavana päivänä. On tärkeää pestä värikäsitellyt hiukset vain tarpeen mukaan, ja hyvillä tuotteilla. Tällä tavoin sävy pysyy ja säilyy kauemmin.

Madaran shampoo ei siis plätsäytä hiuksiani valumaan päätä myöten. Se antaa hiusjuureen puhdistuksen, joka tuo kevyttä kohotusta.

Madaran luonnollinen Colour and Shine shampoo ei ole liian pesevä, joten se antaa hiuksiin kivaa pehmeyttä. Käytän silti hoitoainetta, kuten normaalisti on tarpeen. Hiukset pitävät värin paremmin, kun kosteustasapaino on kunnossa.

Osta Lyko: Madara Colour and Shine Shampoo*

Osta House of Organic: Madara Colour and Shine Shampoo*

Osta Jolie: Madara Colour and Shine Shampoo*

Lue myös: Parhaat shampoot värjätyille hiuksille

Madara Colour and Shine Shampoo parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Sulfaatit ja silikonit

Toivottavasti löysit parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot.

Alta löydät lisää infoa sulfaateista: mistä ne tunnistaa sekä miksi niitä käytetään.

Infoa silikoneista voit hypätä lukemaan sivun loppuun tästä. Opi silikonien käytön hyödyt ja haitat.

Lue myös: Päänahan kuorinnalla puhtaat hiukset

Mitä sulfaatit ovat

Sulfaatit ovat laajasti käytetty ainesosa, joita löytyy puhdistustuotteista.

Sulfaatteja käytetään kosmetiikassa, kun halutaan poistaa likaa. Tälläisiä yleisimmin käytettyjä tuotteita ovat shampoot, kasvojen puhdistustuotteet ja saippuat.

Sulfaatit tunnistaa yleisimmin nimestä sodium laureth sulfate, josta käytetään lyhennettä SLS. Muut käytetyimmät sulfaatit ovat ammonium laureth/cocoyl sulfate ja sodium lauryl sulfate.

Näistä sulfaateista on useampi erilainen muoto, jotka muistuttaa paljon toisiaan.

On hyvä muistaa, ettei kaikki sulfaatteja nimeltään muistuttavat kemikaalit ole sulfaatteja. Tämä tekee kemikaalien tunnistamisen vaikeaksi peruskuluttajalle.

Lue myös: Keratiini korjaa – parhaat hoitotuotteet hiuksille

parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Sulfaatit ja koostumus

Sulfaatit tunnistaa usein jo vaahtomaisesta koostumuksesta veteen yhdistettynä.

Sulfaatittomat shampoot ja muut pesutuotteet eivät joskus isommin muuta koostumustaan veden kanssa käytettynä.

On kuitenkin paljon erilaisia vaihtoehtoja sulfaateille, joilla saadaan sulfaatittomiin tuotteisiin myös vaahdon tuntua.

Lue myös: Etikan hyödyt hiuksille

parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Sulfaatti vai ei?

Shampoot saattavat sisältää ainesosia, jotka kuulostavat sulfaateilta. Se voi aiheuttaa hämmennystä, jos ei ole varma kemikaalin merkityksestä.

Puhdistavia ainesosia on runsaasti erilaisia, ja niiden luettelemiseen tarvitsisi oman sivunsa.

Kannattaa siis googlata kemikaalin nimi, jos olet epävarma sen sulfaatittomuudesta. Hae googlesta esimerkiksi näin ”aineosan nimi sulfaatti” tai englanniksi ”ainesosan nimi sulfate”.

Sulfaateista voidaan käyttää englanniksi nimeä ”sulfate” tai ” sulphate”.

Toinen näppärämpi vaihtoehto on ostaa shampoo, jonka kuvauksessa kerrotaan suoraan sen olevan sulfaatiton.

Lue myös: Hoitavat shampoot pitkille hiuksille

parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Lue myös: Toimivat hopeahoitoaineet

Muutama esimerkki miedoista puhdistusaineista, jotka eivät ole sulfaatteja:

Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Methyl 2-Sulfolaurate ja Disodium Cocoamphodiacetate.

Sodium lauroyl glutamate tai disodium laureth sulfosuccinate eivät myöskään ole sulfaatteja.

Kuten huomaat, monessa näissä toistuu saman tyyliset sanat. Tämä vaikeuttaa eri ainesosien tunnistamista peruskuluttajilta, koska harva on erikoistunut kosmetiikan kemiaan.

Pullon kyljessä oleva teksti ”sulfate-free” on siis yksinkertaisin keino merkit ja löytää haluttu tuote.

Lue myös: Hiusvedet avuksi hiustenhoitoon

Sodium Coco Sulfate – sulfaatti?

Sodium coco sulfate mietityttää monia. Onko se sulfaatti? Lyhyesti sanottuna vastaus on kyllä.

Sodium coco sulfatea saa käyttää sertifikoidussa luonnonkosmetiikassa. Se on kookoksesta aikaan saatu puhdistusaine.

Lue myös: Hoitavat öljyt hiuspohjalle

parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot

Lue myös: Pörröisyys ongelmana? Oikeat hoitotuotteet

Puhdistusaineena sodium coco sulfate on mieto ja hyvin siedetty kuivallakin iholla. Se on paljon parempi vaihtoehto koviin sulfaatteihin verrattuna.

Haluatko siis kokonaan välttää sulfaatteja luonnonkosmetiikassa? Varmista vain sisältääkö tuote sodium coco sulfatea, ja voit olla varma että kosmetiikkatuote on sulfaatiton.

On oma valintasi haluatko välttää sodium coco sulfatea kokonaan.

Jos haluat välttää sulfaatteja, niin vältä mieluummin perinteisiä sulfaatteja. Sodium coco sulfate on näihin verrattuna paljon parempi vaihtoehto.

Miksi sulfaatteja käytetään?

Sulfaatit ovat suosittuja, koska niillä saa nopeasti hyvin puhtaan ihon tai hiukset.

Nykymaailmassa tavoitellaan kenties jo liikaa hygieenisyyttä. Ihoa pestään liian puhtaaksi ja liian usein. Toki käsihygieniä on näinä päivinä tärkeää.

Mutta tarvitseeko koko vartaloa puunata puhtaaksi, jos ei ole esimerkiksi päivän aikana hikoillut?

Lue myös: Edulliset hiustenhoitotuotteet netistä

paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo

Samaa ajatusmallia kannattaa soveltaa myös hiuksiin. Hiukan rasvaiset hiukset eivät välttämättä kaipaa pesua, eikä ainakaan liian kovilla tuotteilla.

Tämä voi johtaa kierteeseen. Hiuksia pestään, koska ne likaantuvat vain lisää sulfaattipitoisilla tuotteilla pesemisestä. Ahkera peseminen voi johtaa hiuspohjan tasapainon sekoittumiseen, joka lisää päänahan rasvoittumista.

Miksi valita sulfaatiton shampoo

Ovatko hiuksesi huonossa kunnossa ja kuivat? Tässä tilanteessa sulfaatittomat shampoot voivat olla erittäin hyvä valinta.

Sulfaatit eivät puhdista hiuspohjaa liikaa. Yleensä juuri päänahka on se, johon shampoon puhdistavuus pitää kohdistaa. Hiukset ovat harvemmin aivan tyvestä latvaan pesun tarpeessa.

Huonokuntoiset hiukset eivät kaipaa shampoota, joka vie niistä aina vain lisää pois kosteutta. Toki hoitotuotteilla voi tätä kosteuden puutetta paikata. Tärkein asia on kuitenkin millä peset hiuksesi ja kuinka usein.

Lue myös: Parhaat hoitavat hiusnaamiot

Pesetkö hiuksia liian usein? Hiusten vähempi pesu auttaa myös suuresti hiusten kunnon edistämisessä.

Lue myös: Miten pidentää hiusten pesuväliä

Sulfaation shampoo voi parantaa huimasti hiustesi kuntoa, koska se ei pese hiuksia liikaa. Toki hiukset tulee saada riittävän puhtaaksi.

Ei ole kuitenkaan tarkoitus pestä hiuksia heinäisen kuiviksi. Näin käy, jos shampoo vie hiuksista niiden välttämättömät omat rasvat pois.

Sulfaatiton shampoo joka hiuslaadulle. Sulfaatittomat shampoot eivät ole enää uusi juttu, joten niitä löytyy joka lähtöön ja ongelmaan.

Löydät helposti omaa hiustyyppiäsi vastaavan sulfaatittomaan shampoon.

Kokeile myös luonnonkosmetiikan vaihtoehtoja. Luonnolliset shampoot ovat tehokkaita tuotteita, jotka sisältävät runsaasti hoitavia ainesosia.

Hiuspohja voi reagoida huonosti sulfaatteihin. Oireina voi olla punoitusta ja hilseilyä. Hiuspohja voi myös villiintyä rasvoittumaan tavallista enemmän.

Talvella ihon sekä hiuspohjan rasvoittuminen vähenee hiukan. Tämän takia etenkin kylminä vuodenaikoina sulfaatiton shampoo on hyvä valinta. Sulfaatit voisivat muuten lisätä hiuspohjan kuivumista.

Päänahan ongelmat voivat poistua ja niitä voi ehkäistä suosimalla sulfaatitonta shampoota.

Sulfaatittomuus on herkkä ihoisten valinta. Onko kasvojesi iho herkkää ja kuivuvaa? Koetko kylmän ilman vaikuttavan ihoosi negatiivisesti?

Päänahka on myös ihoa, joten samat iho-oireet pätevät usein hiuspohjaan. Sulfaateilla voi olla kuivattava vaikutus hiuspohjaan.

Päänahan ongelmia?

Kuivuuko päänahka – parhaat shampoot

Hoitotuotteita päänahan ongelmiin

Etenkin ihoon liittyvät taudit, kuten psoriasis vaativat tarkempaa ihonhoitoa ja kuivuuden välttämistä. Sulfaatittomuus auttaa myös ihottumien hoitoon.

Herkkää ihoa tulisi pestä ja hoitaa miedoilla tuotteilla, kuten sulfaatittomilla shampoilla.

Shampoota valuu huuhdellessa myös muualle iholle, kuten kasvoille. Sulfaatiton shampoo ei näin ärsytä muutakaan kroppaa.

Kenelle sulfaatiton shampoo sopii

 • kaikille hiuslaaduille
  • jokainen hiustyyppi hyötyy kevyemmästä pesuaineesta hiuksilleen
  • käytä kahden pesukerran tekniikkaa, jos hiukset eivät puhdistu heti
   • kaksi pesukertaa on silti miedompi hiuksille kuin sulfaattishampoo
 • luonnollisuutta arvostavat
  • luonnonkosmetiikassa käytetään sulfaatittomia vaihtoehtoja
  • nämä ovat helliä iholle eivätkä kuivata ihoa
   • sodium coco-sulfate on luonnonkosmetiikassa sallittu ainesosa
   • tämä on mieto pesuaine, mutta silti sulfaatti
 • toimii jopa rasvoittuville hiuksille
  • kokeile tuuheuttavaa SLS-vapaata shampoota
 • Rasvoittuvat hiukset voivat toki kokeilla sulfaatitonta shampoota. Hellävarainen pesu voi olla hyväksi rasvoittumiselle. Samaan aikaan on tärkeää, että hiuspohjasta saa irti pois tarpeettoman rasvan ja talin.
  • sulfaatittomuus tekee shampoosta keveästi puhdistavan

Lue myös: Kuivuutta hiuspohjassa?

 • hiuspohjan terveys
  • sulfaatit voivat kuivattaa päänahkaa
  • aiheuttaa hilsettä, raapimisen tarvetta ym.
  • sulfaatiton shampoo normalisoi päänahan toiminnan
 • värjätyt hiukset
  • mieto shampoo säästää väriä

Lue myös: Parhaat shampoot värjätyille hiuksille

 • kosteudenjanoiset hiukset
  • kuivuudesta kärsivät hiukset näkyvät ja tuntuvat päällepäin
 • huonokuntoiset, käsitellyt hiukset
  • kaipaavat ravitsevia ainesosia shampoolta
 • kiharat hiukset
  • kiharat hiukset ovat luonnostaan usein hiukan kuivat
  • saat kiharasi korostumaan paremmin, kun et pese hiuksia liian tehokkaasti

Lue myös: Parhaat hiusöljyt

Talia voi kertyä todella runsaasti, jos on hyvin voimakkaasti rasvoittuvat hiukset. Sulfaatittoman shampoon teho ei välttämättä tässä tapauksessa riitä.

Huomioi nämä sulfaatittomia shampoita käyttäessä

 • kaikki sulfaatittomat shampoot eivät ole samanlaisia
  • stereotypinen ajatus vaahtomattomasta shampoosta ei päde aina
  • sulfaatitonta shampoota ei aina erota tavallisesta sulfaattishampoosta
 • sulfaatittoman shampoon levitys voi viedä enemmän aikaa
  • vaahtoamaton koostumus vaatii enemmän hieromista päänahkaan

Lue myös: Hiuksiin jätettävät hoitoseerumit

Sulfaatittomissa shampoissa voi olla eroja. Toiset tuntuvat kuin miltä tahansa shampoolta, kun taas toiset voivat olla selvästi sulfaatittomia. Tämän voi huomata shampoota levittäessä.

Sulfaatittomat shampoot eivät jossain tapauksissa juurikaan vaahtoa. Tämä voi aiheuttaa sen, että shampoota on vaikeampi levittää hiuspohjaan.

Sulfaattipitoisen shampoon luomaa kevyttä vaahtopilveä on suorastaan mukava hieroa päänahkaan, ja se levittyy tasaisesti joka puolelle.

Täytyy kuitenkin huomauttaa, että myös ilman sulfaatteja voi luoda shampooseen miellyttävän koostumuksen. Ei siis kannata välttää sulfaatittomia shampoita peläten niiden huonoa käyttökokemusta.

Lue myös: Miten palashampoota käytetään?

Sulfaatitonta shampoota voi joutua työstämään huolellisemmin hiuspohjaan

Onko hankkimasi sulfaatiton shampoo selvästi vähemmän vaahtoava? Nappaa vinkit miten käytät shampoota oikein.

Kannattaa varoa, ettei käytä liian kovakouraisia otteita.

Sulfaatiton shampoo voi tuntua vähän erilaiselta hiuspohjassa. Sitä joutuu hieromaan enemmän päänahkaan.

Sulfaatittoman shampoon levittämisessä ei välttämättä voi olla yhtä nopea ja vikkeläsorminen kuin perus shampoon kanssa. Varo siis hiusten repimistä.

Käytä apuna esimerkiksi shampooharjaa, jonka avulla hiustenpesu helpottuu. Harjan avulla shampoo levittyy paremmin päänahkaan.

Erittäin likaisten hiusten kohdalla voi tarvita kaksi pesukertaa. Sulfaatiton shampoo on sen verran hellä hiuksille, ettei kaikki lika lähde välttämättä kerralla.

Mutta tämä koskee vain tilanteita, jos hiukset ovat hyvin rasvaiset tai tuotekertymillä kuorrutetut.

Mutta kuten sanottua, kaikki sulfaatittomat shampoot eivät ole samanlaisia. Kaikkien kohdalla et edes huomaa eroa hiuksia pestessä.

Kokemuksia sulfaatittomasta shampoosta

Testaajan hiuslaatu: rasvoittuvat

Testattu shampoo: REF Weightless Volume Shampoo*

En ole muistaakseni aiemmin käyttänyt sulfaatitonta shampoota, ainakaan tietoisesti. Kylppäristäni löytyy melkoisesti pulloja joka lähtöön, mutta sulfaattivapaat tuotteet ovat jääneet välistä.

Tähän on ollut syynä rasvaiset hiukseni, jotka tarvitsevat yleensä enemmän pesevyyttä. Vuosien saatossa olen kuitenkin huomannut, että hiukseni voisivat hyötyä miedommista pesutuotteista.

Huomaan hiusteni joskus tuntuvan kuivilta ja näyttävän liiankin pestyiltä.

Nappasin siis testiin shampoon, joka on varustettu volyymiä lisäävillä lupauksilla. Tälläiset shampoot ovat toimiva valinta hiuslaadulleni, joiden rasvan määrää haluan vähemmäksi.

Lue myös: Tuotteita rasvoittuville hiuksille

REF päätyi siis suihkuun ja pesutestiin. Ensivaikutelma shampoosta on tyylikäs ja sisustuksellinen, kun puhutaan pelkästä pakkauksesta.

Shampoo itsessään ei anna viitteitä, että nyt olisi mitenkään tavallisesta poikkeava pesuaine.

REF vaahtoaa, kun hieron sitä hiuspohjaan. Sen käyttöfiilis on siis oikein mukava. Tämän shampoon voisi jättää kylppäriin eikä vamasti moni huomaisi mitään erilaista tavalliseen pesutuotteeseensa verrattuna.

Lue myös: Värjätyt hiukset? Näillä tuoteilla väri kestää

Uskallan näin sanoa, koska tosiaan yleensä hiuslaatuni kaipaa puhdistavaa shampoota.

Hiusten kuivuttua saan tukkaani ilmavuutta ja raikkaan fiiliksen. Ehkä jos tukassani olisi vaikkapa kuivashampoota runsaat määrät, niin kaksi pesukertaa voi olla tarpeeseen.

Mutta näin luonnostaan likaisiin hiuksiin koen saavani haluamani puhtauden ja hoitavuuden. Hiukset ovat fressit, eikä ole tarvetta hiusten runsaalle hoitoainemuhittelulle.

Seuraavassa kappaleessa perehdytään sulfaattien jälkeen silikoneihin. Opit miksi parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot ovat hyväksi hiuksillesi.

Silikonit hiustuotteissa

Mitä silikonit ovat?

Silikonit ovat synteettinen ainesosa, joiden käyttö on suosittua hiustenhoitotuotteissa ja muussa kosmetiikassa.

Silikonit lisäävät voidemaisiin tuotteisiin käyttökokemukseltaan paremman koostumuksen. Voide tuntuu sormissa mukavan notkealta ja levittyy iholle tai hiuksiin vaivatta.

Silikoneja voi siis kuvata tuotekokemusten parantajiksi.

Ihmisen mieltymys kosmetiikkatuotteeseen perustuu useimmiten tuoksun ja koostumuksen varaan. Silikoni edistää etenkin jälkimmäistä, ja antaa tuotteen koostumuksesta paremman kuvan.

Silikonit ovat hyödyllinen ainesosa kosmetiikassa, jolla on kuitenkin omat plussat ja miinukset.

Lue myös: Hilseeseen parhaat shampoot

Silikonien turvallisuus

Silikoneja on käytetty ja tutkittu yli puoli vuosisataa, joten niistä on paljon tietoa. Yksiselitteisesti voi sanoa, ettei silikoneista ole todettu haittaa ihmiselle.

Silikoni on täysin turvallinen raaka-aine, vaikka aihepiiri nousee aina välillä esiin.

Silikoneja voi kuvata hyvin muuttumattomaksi eli stabiiliksi raaka-aineeksi, jonka koostumus tai ominaisuudet eivät muutu ajan saatossa.

Esimerkiksi lämpötilavaihtelut eivät vaikuta suuremmin silikonin muuttumiseen ns. huonoksi tai pilaantuneeksi.

Lue myös: Poista silikonit hiuksista syväpuhdistavalla shampoolla

Hiukset altistuvat paljon lämmölle. Oli kyse auringonsäteistä tai muotoilulaitteista.

Silikonin koostumuksen pysyminen samana eri lämpötiloissa on siis hyvä ominaisuus. Tämä kuvaa myös silikonien käytön turvallista puolta.

Miksi silikoneista puhutaan paljon?

Moni on varmasti etsinyt tietoa silikoneista tai kokeillut silikonittomia hiustenhoitotuotteita. Miksi tietoa etsitään?

Luonnonkosmetiikka ja luonnollisuus ovat iso kosmetiikka-alan muutos, johon sopii hyvin silikonittomuus. Ihmiset haluavat luonnollisempia vaihtoehtoja.

Lue myös: Savi on luonnollinen tapa puhdistaa hiukset

Silikonit eivät kuulu sertifikoituun luonnonkosmetiikkaan. Luonnonkosmetiikan tuotteet ovat hyvä valinta, jos haluaa välttää silikoneja.

Isoin syy silikonien saamaan huomioon ovat uutiset tai somessa esiin nousevat trendit. Aina välillä tietyt aineosat nostetaan esiin ja kiinnostus niihin kasvaa.

Tämä on toki hyvä asia. On hyvä tietää sisältääkö käyttämäsi kosmetiikkatuote jotain raaka-ainetta, jota haluat välttää tai josta pidät.

Lue myös: Kokeile etikkaa hiustenpesuun ja hoitamiseen

Suomessa ja EU:ssa on tarkasti säädellyt kosmetiikan raaka-aineet. Kenenkään ei tarvitse väistellä tuotteita tai tiettyjä ainesosia, jotka olisivat ”vaarallisia”.

Kaikkea Suomessa ja EU:ssa myytävää kosmetiikkaa voi käyttää turvallisesti. Toki allergiat ovat asia erikseen tai se, ettei jokin raaka-aine vain sovi sinulle.

Kuten edellä mainittiin, silikoneista ei ole haittaa ihmisen hyvinvoinnille. Voit halutessasi välttää silikoneja tai hyödyntää silikonien hyviä ominaisuuksia.

Tämä on täysin sinun oma valinta ja on kyse siitä mikä sopii sinun hiuksillesi.

Silikonin hyödyt hiuksille

Hyvä ”korjaamaan” hiusten koostumusta

Silikoni ei itsessään paikkaa tai korjaa hiusta, kuten vaikka biotiini tai keratiini.

Silikoni kuitenkin saa hiuksen näyttämään terveen kiiltävältä ja sileältä. Tämä suojaa hiusta kulumiselta, joten ajan kanssa silikoneista on etua hiusten hyvinvoinnille.

Lue myös: Luonnolliset kuivashampoot hiuksille

Nämä hiuslaadut hyötyvät silikoneista

 • käsitellyt, kuten värjätyt tai runsaasti lämpökäsitellyt hiukset
 • elottomat hiukset
 • kosteuden puutteesta kärsivät hiukset
 • helposti pörrööntyvät hiukset
 • karheat hiukset

Näitä hiuslaatuja silikonit silottavat ja kaunistavat terveemmän näköisiksi.

Etenkin kuluneet hiukset saavat kaunistavan kuorrutteen. Tälläinen pika-apu voi olla hyväksi, koska hiusten kuntoa ei korjata yhdessä yössä.

Lue myös: Parhaat päänahan kuorinnat

Lue myös: Suihkuharjalla puhtaammat hiukset

Myös hiusten käsittely helpottuu silikonien silottavan vaikutuksen ansiosta. Esimerkiksi harjaaminen onnistuu vaivatta. Nyt harja sujahtaa hiusten läpi, eikä takkuja tule yhtä helposti.

Tämä myös edistää hiuksen kuntoa, koska harja ei revi tai katko hiussuortuvia.

Silikoni hoitaa hiusta

Silikoni luo hiuksen ympärille kerroksen, joka sitoo kosteutta alleen.

Esimerkiksi hoitoaineen kosteuttavat aineosat jäävät talteen silikonin suojakerroksen alle.

Luotettava raaka-aine

 • turvallinen kosmetiikan raaka-aine
  • pitkään tutkittu ja käytetty kosmetiikassa
 • stabiili koostumus

Silikonit ovat allergiaturvallisia, ja niistä johtuvat reaktiot ovat harvinaisia.

Silikonin haitat

Silikoni voi kerääntyä hiukseen

 • voi latistaa etenkin ohuita hiuksia
  • latistaminen voi johtaa nopeammin rasvoittuviin hiuksiin
 • silikonien kerrostuminen voi kutittaa päänahkaa
  • käytä syväpuhdistavia tuotteita

Käytä syväpuhdistavia shampoita ja löydä myös silikonittomat luonnolliset vaihtoehdot.

Lue myös: Kutiaako päänahka? Parhaat tuotteet kuivuuteen

Huonolaatuiset silikonit voivat tehdä edellämainittuja negatiivisia puolia hiuksillesi. Tämä on vain merkki siitä, ettei juuri tämä tuote sovi sinulle.

Käytä syväpuhdistavaa shampoota, jos koet että silikoni tahmaa hiuksesi.

Näin saat hiuksillesi puhtaan alun, ja voit siirtyä käyttämään muita sinulle parempia hiustenhoitotuotteita.

Silikoni ei ole suinkaan ainoa raaka-aine, joka voi aiheuttaa jäämiä hiukseen.

Mitä enemmän hiustuotteita käyttää, niin sitä todennäköisempää on tarve syväpuhdistaville tuotteille. Esimerkiksi kuivashampoota käytetään suoraan päänahkaan, joka on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Muista päänahan kuorinta.

Silikoni ei aiheuta pysyvää haittaa hiuksillesi

Kuten edellä mainittua, niin silikoni voi viedä hiuksista tuuheutta tai saada niistä likaisen näköiset.

Tässä vaiheessa huomaat, ettei tälläinen tuote toimi sinulla. Haitat jäävät lyhyiksi ja ne on helppo poistaa tehokkaasti puhdistavilla tuotteilla.

Silikonit eivät tee mitään pysyvää haittaa hiuksille, vaikka hetkellisesti huomaisit silikonien huonot puolet hiuksissasi.

Käytä siis kaikessa rauhassa silikoneja, jos koet että ne sopivat sinun hiuksillesi.

Muista! Silikoneja on erilaisia

Silikoneja on kahdenlaisia. Ensimmäiset ovat hiuksiin tarttuvia ja kerrostuvia. Näiden käyttö voi tuntua hiuksissa likaisuutena ja tarpeena pestä hiuksia useammin.

Tälläiset silikonit ovat ei-vesiliukoisia. Yleisimmät merkinnät näistä silikoneista ovat (cetyl) dimethicone, stearyl dimethicone ja dimethiconol. Merkintä -cone yleensä viittaa silikonin.

Jos haluat vältellä kokonaan silikoneja, niin helpointa on etsiä suoraan silikonittomuutta lupaava tuote. Tälläisiä ovat esimerkiksi luonnonkosmetiikan vaihtoehdot.

Tämä on yksinkertaisesti helpompaa kuin etsiä inci-listasta silikonia kuvaava sana. Näin varmistut, että saat varmasti haluamasi tuotteen.

Lue myös: Hiusten pesuväli pidemmäksi

Silikonia löytyy useista hiustenhoitotuotteista. Varmista etenkin näiden tuotteiden kohdalla silikonittomuus, jos hiustuote lupaa:

 • kiiltoa
 • sileyttä
 • hiusten silottamista
 • kaksihaaraisten vähentämistä

Miksi valita silikoniton shampoo

Kuten sanottua silikonit eivät ole pahasta, mutta niissä voi olla huonoja puolia. Tässä on syitä, joiden takia kannattaa valita silikoniton shampoo:

 • vähennä tuotekertymiä hiuksissa
  • vähentynyt tarve myös syväpuhdistaville tuotteille
 • silikonit on korvattu luonnollisemmilla raaka-aineilla
  • luonnonkosmetiikka, ekologisuus, vähemmän kemikaaleja
  • luonnonkosmetiikan hiustuotteet puhdistavat ja hoitavat hyvin

Lue myös: Mistä ostaa hiustuotteet halvalla?

 • silikonien sijaan maksat tuotteessa laadukkaista raaka-aineista
  • esim. shampoon öljyt hoitavat hiusta silikonin sijaan
 • silikoniton shampoo on varma valinta eri hiuslaaduille
  • silikonit voivat olla huono valinta esimerkiksi kiharille tai rasvoittuville hiuksille
  • valitse silikoniton, omaa hiuslaatuasi vastaava tuote

Haussa lisää silikonittomia tuotteita?

Luonnonkosmetiikan shampoot ovat hyvä vaihtoehto, kun etsit silikonitonta shampoota. Täysin luonnollisissa shampoissa silikonien käyttöä ei sallita.

Luonnonkosmetiikan shampoo rasvoittuville hiuksille

Luonnonkosmetiikan tuuheuttava shampoo

Luonnonkosmetiikan syväpuhdistava shampoo

Luonnonkosmetiikan kuivashampoo

Muista myös palashampoot. Linkin takaa löytyvät shampoot sopivat etenkin rasvoittuville hiuksille, mutta myös volyymia ja syväpesua kaipaaville.

Tiesitkö? Aidoissa luonnonkosmetiikan hiustuotteissa ei käytetä silikonia.

Kokemuksia ja oma näkökulma miksi valita silikoniton shampoo

Usein on kaksi koulukuntaa silikoneista. Ne, jotka karttavat niitä ja ne, joiden mielestäni hiustenhoito on turhaa ilman silareita.

Mielestäni paras näkökulma on keskittyä siihen mikä toimii itsellä.

Omalla kohdallani voin kuitenkin allekirjoittaa monta syytä miksi käyttää silikonittomia shampoita. Saan niillä freesit hiukset, jotka pysyvät kauemmin puhtaan pestyinä.

Silikoni ei välttämättä sovi suomalaiselle hentoiselle hiuslaadulle. Tähän kun vielä yhdistää öljyisen hiustyypin, niin lopputulos on selkeä. Hiukset roikkuvat löysinä pitkin päätä.

Silikonittomuus antaa hiusten olla luonnollisemmat ja kauniit sellaisenaan, kun niitä hoidetaan paremmilla raaka-aineilla.

Aina ei välttämättä tarvita mitään muuta muutosta hiustenhoitoon kuin jättää silikonit pois. Muutos voi olla hyvin selvä ja tuntuu kuin saisi nipullisen tuuheita hiuksia tukkaan.

En välttämättä keksi mitään huonoa puolta, joka seuraisi tämän silottavan ainesosan poisjättämisestä. Hiustenhoidossa ainesosien tulisi olla oikeasti hoitavia, eikä olla hiuksille vain kaunis kuorrute.

Lue myös: Sävyä hiuksiin shampoolla

”En voi jättää silikoneja pois, hiukseni näyttävät muuten rumilta”.

Terveet ja hyväkuntoiset hiukset selvivät mainiosti ilman siloittavia aineosia. Toki tähän on pitkä tie, jos hiukset ovat puhkikuluneet ja kärsineet.

Aloita pesemällä hiukset juuresta asti puhtaaksi. Käytä hoitavia tuotteita. Käytä silikonitonta ja sulfaatitonta shampoota. Hiustenhoito on melko simppeliä, kun on oikeat tuotteet hallussa.

Salaisuus hyvinvoiviin hiuksiin? Ehdottomasti parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot. Valitse pesuvahvuudeltaan sopiva shampoo, ja mieluummin sieltä kevyemmästä päästä.

Silikoniton shampoo ei tarkoita vain luonnonkosmetiikan tuotteita, vaan tuotevalikoima on laaja.

Tällä en tarkoita luonnollisten tuotteiden huonoutta. Ehkä joku käyttää mieluummin tuttua kampaamomerkkiään kuin ennestään tuntematonta sarjaa.

Rohkeus silti kannattaa ja uusista tuotteista voi joku ponnahtaa suosikiksi.

Kokeile alkuun yhtä, vaikka tässä tekstissä esitettyä shampoota. Uskon, että yllätyt miten hoitavia tai muuten vaan hyviä tuotteita on tarjolla.

Mikä on paras sulfaatiton ja silikoniton shampoo? Tästä tekstistä löydät vastauksen siihen, sekä vinkit miksi valita parhaat sulfaatittomat ja silikonittomat shampoot vaihtoehdoksi.

*mainoslinkki