Rasvoittuvat hiukset

Miten estää hiusten rasvoittuminen

Lue helpot ohjeet miten estää hiusten rasvoittuminen. Välttämällä ja suosimalla oikeita ainesosia voi vaikuttaa hiusten rasvoittumiseen. Tarkista sisältääkö hiustuotteesi hyviä tai huonoja ainesosia.

Tutustu myös etikan ja saven hyödyntämisestä rasvoittuvien hiusten hoidossa. Nämä ovat molemmat tehokkaita ainesosia vähentämään hiusten rasvoittumista sekä auttavat päänahan ongelmiin, kuten hilseeseen.

Miten estää hiusten rasvoittuminen – vältä näitä ainesosia

Öljy latistaa rasvoittuvat hiukset

Öljyjä välttämällä estät hiusten rasvoittumisen. Tästä huolimatta öljyt ovat monien hiustyyppien parhaita kavereita. Kuiville ja kiharille hiuksille öljyt ovat tehokas hoitokeino. Hoitavat öljyt antavat hiuksiin kiiltoa ja pehmeyttä, jonka kuivuus on vienyt mennessään.

Lue myös: Paras shampoo rasvoittuville hiuksille

Rasvoittuvien hiusten kannattaa välttää tai käyttää öljyjä hyvin maltillisesti. Rasvoittuville hiuksille öljyt ovat liian hiusta latistavia ja nopeuttavat rasvoittumista.

Tunnista öljyt hiustuotteissa

Jätä kauppaan hiustuotteet, joissa on öljyä. Öljyä voi olla kaikissa tuotteissa, kuten shampoossa ja hoitoaineessa. Valitse rasvoittuvien hiusten tuotteita tai tuuheuttavia hiustuotteita, jolloin vältät öljyt helposti. Tunnistat öljyt tuotteen INCI-listasta merkinnästä ”oil”, kuten ”helianthus annuus seed oil”.

Yleensä myös pakkauksen etiketissä on selvästi tuotu esiin, jos tuote sisältää öljyjä. Öljyjä sisältävissä hiustuotteissa halutaan tuoda öljy selvästi esiin, koska erilaiset öljyt ovat suosittuja niin hiuksille kuin ihollekin.

Lue myös: Rasvoittuuko hiuksesi nopeasti?

miten estaa hiusten rasvoittuminen

Öljyjen tarkoitus on antaa hiuksiin kiiltoa. Rasvoittuvissa hiuksissa on kuitenkin jo valmiiksi liikaa rasvaa. Öljy siis kerrostuisi hiukseen. Tämä johtaa hiusten latistumiseen ja nopeaan rasvoittumiseen. Rasvoittuva hiustyyppi ei kaipaa ylimääräisiä öljyjä painokseen.

Öljyt kertyy hiuksiin. Raskaat hiustuotteet kertyvät hiukseen ja päänahkaan. Rasvoittuvalla hiustyypillä voi olla päänahassa jo talikertymää. Tämän vuoksi öljy voi aiheuttaa lisää ongelmia päänahalle ja hiusten rasvoittumiselle. Tali ja muu lika kerrostuu, joka voi lisätä päänahan talintuotantoa.

Lue myös: Päänahan kuorinta poistaa rasvan ja lian

Öljy ei sovi rasvoittuville hiuksille. Rasvainen päänahka kaipaa rauhoitusta talintuotantoon. Öljystä tuleva liika kosteutus taas voi olla haitaksi. Rasvoittuvat hiukset ja päänahka kaipaavat kosteuden sijaan tasapainotusta.

Tasapainottavat tuotteet hillitsevät rasvoittumista. Päänahkaa ja talintuotantoa tasapainottavat hyvin savea sisältävät tuotteet. Savi on tehokas sitomaan itseensä rasvaa, joten se on oiva apukeino hiustenhoidossa.

Lue lisää savesta ja sen käytöstä hiustenhoidossa

Luonnolliset öljyt paras vaihtoehto

Luonnollista alkuperää olevat öljyt usein kevyempiä, joten vältä siis täysin kemiallisesti valmistettuja öljyjä. Öljyn koostumuksen tuntee heti sormenpäissään. Kevyet öljyt ovat juoksevia ja imeytyvät nopeasti. Paksut öljyt pyörivät iholla kauan ennen imeytymistä. 

Tunnistat luonnolliset öljyt INCI-listasta eli tuotteen sisällysluettelosta. Luonnolliset öljyt ovat puhdasta tuotetta.

INCI-lista ei siis ole pitkä, vaan siinä on yksi ainesosa. Etiketissä voi siis lukea vain ”Rosa Canina Seed Oil”. Suosi tälläisiä sataprosenttisen puhtaita öljyjä, koska niihin ei ole lisätty mitään ylimääräistä.

Lue myös: Hidasta näillä tuotteilla hiusten rasvoittumista

miten estaa hiusten rasvoittuminen

Lue myös: Miksi hiukset rasvoittuu

Rasvoittuviin hiuksiin ei kuitenkaan suositella öljyjä. Halutessasi voit kokeilla öljyä hiusten kuiviin latvoihin. Muista maltillinen annostelu.

Käytä vain tippa tai pari, koska öljyt ovat todella riittoisia. Rasvoittuville hiuksille riittää erittäin vähäinen määrä öljyä.

Vältä silikoni shampoossa ja estä hiusten rasvoittuminen

Miksi silikonia on hiustuotteissa?

Silikonia on yllättävän monissa tuotteissa. Silikoni lisää kosmetiikassa miellyttävää käyttötuntumaa. Esimerkiksi kasvovoiteessa silikoni voi tuoda mukavan pehmeyden tunteen iholle.

Tuotteet sisältävät siis silikonia usein asiakkaan saaman paremman käyttökokemuksen vuoksi, jotta esimerkiksi voide tuntuu ja levittyy pehmeästi.

Hiustuotteissa silikonit antavat hiuksille pehmeyden ja kiillon. Silikoni estää myös hiusten kosteuden karkaamisen. Hiukset tuntuvat ja näyttävät kauniimmilta silikonin ansiosta. Silikonin käytöllä on siis hyviä puolia, joiden takia ne ovat suosittuja ainesosia kosmetiikassa.

Lue myös: Paras hoitoaine rasvoittuville hiuksille

Teollisuuden näkökulmasta silikoni on halpa ainesosa, joka tekee tuotteesta tehokkaamman oloisen. Käyttäjät eli asiakkaat taas pitävät silikonin vaikutuksesta hiuksissa tai iholla.

Silikoni kertyy hiukseen ja rasvoittaa

Miksi silikonista ainesosana puhutaan usein negatiiviseen sävyyn?

Silikonit voivat kasaantua ja kerääntyä hiukseen. Tämä tapahtuu, koska useat silikonit eivät ole vesiliukoisia. Sama henkilö voi käyttää useita eri silikonia sisältäviä tuotteita, joista kertyy suuret määrät silikonia hiuksiin. 

Hiusten kiilto voi muuttua rasvaisuudeksi silikonin kertymisen takia. Ajan myötä hiukset muuttuvat likaisen tuntoisiksi vaikka kuinka hiuksia pesisi. Hiuksista tulee myös raskaan painavat, ja niistä katoaa luonnollinen ilmavuus.

Lue myös: Tuuheuttava shampoo vähentää rasvoittumista 

Kaikkeen tähän voi olla syynä erittäin silikoninen hiustuote. Hiukset voivat rasvoittuvat yhtäkkiä, jos henkilö ottaa uuden silikonipitoisen tuotteen käyttöön. Kyseessä ei siis aina ole rasvoittuvat hiukset, vaan rasvaiset hiukset tuotejäämien takia. Väärät tuotevalinnat voivat johtaa hiusten ongelmiin.

Lue myös miten puhdistat silikonit pois hiuksista: Hiuspohjan kuorinta puhdistaa päänahan

Silikonin vaikutukset tuntuvat eri tavoilla eri hiuksissa. Joidenkin hiuksiin silikoni sopii paremmin. Esimerkiksi kuivat ja pörröiset hiukset usein pitävät silikonin antamasta sileydestä.

Lue myös: Tuuheuttava hoitoaine hidastaa rasvoittumista

Kiharat hiukset taas usein mieluiten välttävät silikoneja. Silikoni painaa hiusta ja loiventaa kiharat. Samasta syystä rasvoittuvien hiusten tulee välttää silikoneja. Etenkin ohuet, rasvoittuvat hiukset silikoni vetää valumaan päätä myöten.

Vältä silikonia shampoossa ja hoitoaineessa, jos hiuksesi ovat rasvoittuvat tai kaipaat tuuheutta hiuksiin.

Silikoni sopii parhaiten jätettäviin hoitoaineisiin. Rasvoittuviin hiuksiin voi laittaa silikonista jätettävää hoitoainetta kevyesti latvoihin. Pituuksiin jätettäviä hoitoaineita ei kannata suosia.

Vinkki! Syväpuhdistava shampoo poistaa silikonijäämät

Silikoni saa kaksihaaraiset ja kuivat hiukset näyttämään terveemmiltä väliaikaisesti. Silikoni ei hoida itsessään, vaan on kuin hiusten meikkiä.

Silikoneissa on eroja: vesiliukoinen ja ei-vesiliukoinen

Silikoneissa on kuitenkin eroja. Kaikki silikonit eivät ole samanlaisia. Silikonit voidaan jakaa vesiliukoisiin ja ei-vesiliukoisiin. Vesiliukoiset silikonit eivät keräänny hiuksiin. Näitä voi kokeilla rasvoittuviin hiuksiin. 

Vesiliukoinen silikoni, ei keräänny hiukseen:

  • cyclomethicone ja muut cyclo-alkuiset
  • dimethicone copolyol

Lue myös: Suihkuharjalla hiukset rasvasta puhtaaksi

Ei-vesiliukoinen silikoni, kerääntyy hiukseen:

  • amodimethicone
  • myös muut silikonit, joissa on sana amo, amine tai amino
  • dimethicone

Dimethicone on yleisin silikoni hiustuotteissa, joka johtuu ainesosan halpuudesta. Dimethicone on erittäin tehokas hiusten siloittaja, mutta se on myös vaikea pestä pois hiuksista.

Likaiset hiukset? Löydä parhaat kuivashampoot

miten estaa hiusten rasvoittuminen


Haluatko tarkistaa onko hiustuotteissasi silikoneja? Etsi tuotteen INCI-listasta edelläolevia silikoneja. Tunnistat yleisimmät silikonit sanasta ”cone”, kuten dimethicone.

Perehdy INCI-listaan ja tiedät miten estää hiusten rasvoittuminen

Hiusten rasvoittumisen voi siis estää tarkistamalla hiuspurkin INCI-listan. INCI-lista voi näyttää hankalasti luettavalta. Etsi tekstistä sanoja ”oil” ja ”cone”. Öljyjä ja silikoneja välttämällä pääset jo pitkälle tuotteen sisällysluettelon ymmärtämisessä.

Vältä liian hoitavia hiustuotteita rasvoittuville hiuksille. Pelkästään tällä keinolla voit jo vähentää hiusten rasvoittumista. Käytä hiuksiin kosteuttavien hiustuotteiden sijaan tasapainottavia ja rasvoittuville hiuksille suunnattuja tuotteita.

Löydä parhaat tuotteet rasvoittuville hiuksille: