Rasvoittuvat hiukset

Miksi hiukset rasvoittuu? Opi syyt

Miksi hiukset rasvoittuu ja onko sinulla rasvoittuvat vai rasvaiset hiukset? Ensin kannattaa tehdä ero näiden kahden sanan välille.

Molempia sanoja käytetään toistensa synonyymeina. Sanat kuitenkin eroavat toisistaan. Kaikki hiustyypit kerryttää rasvaa hiuksiin enemmän tai vähemmän. Kaikki hiustyypit eivät kuitenkaan ole rasvoittuvia.

Löydä tuotteet rasvoittuvien hiusten tarpeisiin.

miksi hiukset rasvoittuu rasvaiset hiukset

Rasvoittuvat hiukset ovat hiustyyppi, kuten kuivat ja normaalit hiukset. Rasvoittuvat hiukset ovat termi kuvaamaan hiustyyppiä, jossa hiukset rasvoittuu nopeasti. Rasvaiset hiukset taas voi olla kaikilla, jotka eivät ole pesseet hiuksiaan ja talia on kertynyt hiukseen tehden niistä likaiset.

Lue myös: Paras shampoo rasvoittuville hiuksille

Onko sinulla rasvoittuvat hiukset?

Rasvoittuvat hiukset on hyvä tunnistaa, jotta osaa hoitaa hiuksiaan oikein. Tunnistat rasvoittuvat hiukset näistä merkeistä:

  • Rasvoittuvat hiukset ovat likaiset jo pesun jälkeisenä päivänä.
  • Hiukset tuntuvat öljyisiltä ja hiusten väri on samea.
  • Hiukset valuvat usein raskaan näköisesti ja ovat litteät talin kertymisen takia.
  • Hiukset pitää pestä joka päivä.

Vinkki! Löydä paras kuivashampoo, jolla saat puhtauden takaisin hiuksiin.

Miksi hiukset rasvoittuu – talituotanto riippuu useista tekijöistä

Rasvoittuvat hiukset johtuvat päänahassa olevista hiustupeista, joissa on talirauhanen. Talirauhanen sijaitsee hiustupin yläosassa eli hiustupin ympärillä.

Rasvoittuvien hiusten ei kannata päästä talista kokonaan eroon. Tali suojaa ja voitelee päänahan sekä hiukset. Tali auttaa siis saamaan terveen päänahan ja eläväiset hiukset.

Lue myös: Etikkaa hiuksille

Talin tuottamisella on tärkeä tarkoitus hiusten hyvinvoinnille.

Miksi hiukset rasvoittuu yhtäkkiä? Jos hiuksesi eivät ole aiemmin rasvoittuneet nopeasti on syynä useimmiten hormonit.

Hormonitoiminnan muutoksen takana on yleisimmin teini-ikä, raskaus ja kuukautiset. Lue lisää teinien rasvoittuvista hiuksista ja hormonien vaikutuksesta.

miksi hiukset rasvoittuu rasvoittuvat rasvaiset hiukset

Sopimattomat hiustuotteet rasvoittaa hiusta

Käytä rasvoittuvan hiustyypin mukaisia tuotteita, ja saat hiusten likaantumisen kuriin. Yleisin virhe hiustenhoidossa on valita tuotteita, jotka eivät vastaa omaa hiuslaatua.

Lue myös: Silikonivapaa shampoo sopii rasvoittuville hiuksille

Rasvoittuvat hius ei kaipaa lisää kosteutta, joten vältä kuivien hiusten tuotteita. Sopimattomat tuotteet saavat hiustesi talin nopeammin näkyvämmäksi ja entistä nopeammin.

Lue lisää miten peset hiuksesi oikein ja millä tavalla voi käyttää hoitoainetta rasvoittuville hiuksille.

Tuotesuositukset rasvoittuville hiuksille:

Likainen hiuspohja voi aiheuttaa hiusten nopeaa rasvoittumista. Puhdista hiuksesi säännöllisesti syväpuhdistavalla shampoolla tai päänahan kuorinnalla. Nämä tuotteet sopivat hyvin, jos olet ahkera muotoilutuotteiden käyttäjä, hiuspohjassa on hilsettä tai hiuksesi talituotanto on nopeaa.

Hiuspohjan likaisuus voi olla yksi syy miksi hiuksesi rasvoittuvat.

Lämpö voi vaikuttaa hiusten rasvoittumiseen – talvella ja kesällä

Talirauhasen aktiisuuteen vaikuttaa myös ilmasto ja lämpötila. Kesällä hiukset rasvoittuu entistä helpommin. Lämmin ilman aktivoi talirauhasia toimimaan tehokkaammin.

Ilman lämpö tekee talista juoksevampaa, joten tali valuu paremmin hiuksia pitkin. Samoin käy hikoillessa. Urheilun jälkeen saattaa huomata, että hiukset tuntuvat likaisemmilta.

Vinkki! Käytä tuuheuttavaa shampoota ja vähennä hiusten rasvoittumista.

Talvella sisälämpötilaa nostetaan ja pukeudutaan lämpöä kerääviin vaatteisiin. Lämmön nousu voi johtaa päänahan nopeaan rasvoittumiseen.

Lue myös: Hilsettä hiuspohjassa?

Etenkin pipon käyttö on huonoksi rasvoittuville hiuksille. Pipon alla hiukset ovat mytyssä rasvaista päänahkaa vasten. Hiukset ovat littanat ja likaisemmat pipon käytön jälkeen.

Rasvaisiin hiuksiin olisi hyvä saada tuuheutta. Tuuheat hiukset pysyvät koholla päänahasta, eikä päänahan rasva tartu hiuksiin.

Lue miten saat hiuksista tuuheat kotikonstein – käytä hiustenkuivaajaa ja muotoilutuotteita: muotovaahto, hiuspuuteri ja kuivashampoo.

Vältä koskemasta hiuksiin ja hiuspohjaan

Hiuksia saattaa kosketella ja pyöritellä sormien välissä huomaamattaan. Tylsistyneenä voi esimerkiksi nojata kädellä päätä vasten.

Nämä tavat levittävät rasvaa päänahasta hiusten pituuksiin. Sormet ovat harvoin täysin puhtaat ja lika on usein näkymätöntä. Voit levittää sormien likaa ja rasvaa hiuksiin, joka edistää rasvoittumista.

Lue miksi hiukset rasvoittuu nopeasti ja osaat vähentää hiusten rasvoittumista.

Päänahkaan ei kannata koskea turhaan. Rasva pääsee sormiesi avulla liikkumaan tyven ja hiusten välissä edestakaisin. Päänahka voi aktivoitua koskettelusta, ja tästä voi seurata talirauhasten ylimääräistä talin tuottoa. 

rasvoittuvat rasvaiset hiukset

Hiuksiin on eniten kosketuksissa pesun aikana

Hiuksia pestessä pitää myös muistaa rauhalliset otteet, joilla ei vahingoita päänahkaa tai hiuksia. Hiusten pesuun tulee käyttää riittävästi aikaa, samoin huuhteluun. Hyvä tekniikka voittaa kovat otteet. Lue lisää miten peset rasvoittuvat hiukset.

Vinkki! Kokeile puhdistavaa päänahan kuorintaa.

Harjaa vain hiusten pituuksia – ei päänahkaa

Hiusten harjaaminen päänahkaa myöten ei ole hyväksi hiuksille. Se voi olla syy miksi päänahka aktivoituu talituotannossa. Päänahan rasvat leviävät pituuksiin, kun harjataan hiuksia päänahan myötäisesti.

Lue myös: Savi toimii rasvaisille hiuksille

Vältä hiusten harjaamista myös aivan tyvestä. Keskity enemmän pituuksiin ja latvoihin.

Rasvoittuvia ei hiuksia kannata harjata useasti päivässä. Harjaa hiukset siis vain tarvittaessa, koska turha harjaaminen tekee hiuksista rasvaisemmat ja lättänät.

Ohuet hiukset? Kokeile ravintolisää hiuksille

Pesun jälkeen avaa hiusten mahdolliset takut varovasti sormin. Vältä hiusten venyttämistä ja katkeilua, jota harja usein aiheuttaa kosteisiin hiuksiin.

Tunnista rasvoittuvat hiukset ja hoida niitä oikein

Eri hiustyypit ovat rasvoittuva, erittäin rasvoittuva, kuiva ja normaali hius. On tärkeää tunnistaa oma hiustyyppinsä, jotta osaa hoitaa hiuksiaan oikein. 

Lue myös: Näillä tuotteilla rasvan määrä hiuksissa vähenee

Kenties yleisin virhe on sekoittaa rasvaiset ja rasvoittuvat hiukset, joista jälkimmäinen on siis hiustyyppi. Rasvaiset hiukset kuvaavat vain talista likaisia hiuksia.

Kaikilla voi olla rasvaisen likaiset hiukset, kuten kuivalla hiustyypillä.

Hoida rasvoittuvia hiuksia oikeilla tuotteilla, ja saat apua hiusten rasvoittumiseen.

Luonnonkosmetiikan parhaat rasvoittuvien hiusten tuotteet:

Löydä koko tuotelistaus rasvoittuville hiuksille.