Miksi hiukset rasvoittuu

Hiusten rasvoittuminen ja hormonit

Rasvoittuuko hiuksesi yhtäkkiä ja nopeasti? Syynä voi olla hormonit. Hiusten rasvoittuminen on yleinen vaiva, johon on syynä yleisimmin perinnölliset tekijät sekä hormonit.

Lue lisää miten perinnölliset tekijät ja hormonit vaikuttavat hiusten rasvoittumiseen.

Rasvaiset hiukset? Vinkit parhaisiin tuotteisiin.

Perinnölliset tekijät ja hiustyyppi

Perinnölliset tekijät vaikuttavat miksi hiukset rasvoittuu luonnostaan tavallista enemmän. Etenkin suomalainen suora hiustyyppi on herkempi rasvoittumaan. Suorat, ohuet hiukset ovat usein pään myötäiset ja näin kosketuksissa päänahan taliin. Tämän takia suorat hiukset rasvoittuu helpommin.

Kiharat ja taipuisat hiukset eivät ole yhtä lähellä hiuspohjaa, joten niiden rasvoittuminen on hitaampaa.

Lue myös: Syväpuhdistava shampoo poistaa rasvan

hiusten rasvoittuminen hormonit ruokavalio stressi raskaus kuukautiset vaihdevuodet

Tutustu vinkkeihin miten saat tuuheammat hiukset, jotta voit vähentää tätä kautta hiusten rasvoittumista.

Hiusten rasvoittuminen kulkee usein käsi kädessä ihon rasvoittumisen kanssa. Rasvaisen ihon omaavilla on suurempi taipumus myös hiusten rasvoittumiseen, koska myös päänahka on ihoa.

Tätä kautta on helpompi ymmärtää miksi ihon ja hiusten rasvoittuminen on yleistä samalla ihmisellä.

Hiusten rasvoittuminen hormonien vaikutuksesta

Kuukautiset

Hiusten rasvoittuminen ennen kuukautisia on yleinen oire. Viikko tai pari päivää ennen kuukautisten alkamista hiuspohjan talin tuotto on huipussaan.

Tämä johtuu estrogeeni- ja progesteronitasojen, eli naishormonin ja keltarauhashormonin laskusta. Ongelma ei ole siis jatkuva, vaan kuukausittainen.

Ota käyttöön puhdistavia hiustuotteita, joilla hoidat rasvoittuvia hiuksia. Rasvoittuvien hiusten shampoo tai palashampoo on hyvä vaihtoehto.

E-pillerit

Ehkäisypillerit eli e-pillerit sisältävät hormoneja, jotka vaikuttavat elimistöön monin tavoin. Etenkin e-pillereiden lopettamisen jälkeen moni huomaa, että iho ja hiukset rasvoittuu nopeasti. E-pillerit voivat hillitä hiusten rasvoittumista vähentämällä talin määrää.

Hiusten nopea rasvoittuminen palaa takaisin etenkin, jos hiukset olivat jo ennen e-pillereitä rasvoittuvat. Muussa tapauksessa hiusten rasvoittuminen voi olla ohimenevä oire, kunnes kropan hormonien tasapaino normalisoituu.

Lue lisää: Nopeasti rasvoittuvat hiukset – vinkit ja neuvot

Teini-ikä

Teini-ikään kuuluu paljon yleisiä oireita aknesta hiusten rasvoittumiseen. Teinin yhtäkkiä rasvoittuvat hiukset johtuvat talirauhasten yliaktiivisuudesta, jonka aiheuttaa hormonit. Hiusten rasvoittuminen yleensä rauhoittuu teini-iän loputtua, kun myös hormonimuutokset tasapainottuu.

Teini-iässä hiusten rasvoittuminen on usein hormonien takia huipussaan, mutta rasvoittuvat hiukset voivat olla myös pysyvä hiustyyppi.

Lue lisää teinin rasvoittuvista hiuksista.

Raskaus

Raskaus ja hormonit aiheuttavat hiusten rasvoittumista. Raskaana ollessa hormonieritys muuttuu. Tämä voi vaikuttaa monin tavoin naisen hiuksiin. Hiukset voi esimerkiksi tummua, kihartua tai ohentua.

Etenkin alkuraskaudessa hiusten rasvoittuminen on yleistä talirauhasten aktiivisuuden takia. Tämä on normaali vaihe, joka tasaantuu ajan kuluessa.

Vinkki! Kokeile kuivashampoota, jos et halua pestä hiuksia joka päivä. Luonnonkosmetiikan kuivashampoot ovat myös hyvä vaihtoehto, jos haluat ekologisen vaihtoehdon.

Vaihdevuodet

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee, joka näkyy yleisimmin ihon ja hiusten kunnossa. Iho kuivuu ja hiukset voivat ohentua.

Vaihdevuosien aikana hormonimuutokset voivat aiheuttaa myös päinvastaisia oireita, kuten yhtäkkistä hiusten tai ihon rasvoittumista. Nämä oireet ovat useimmiten ohimeneviä, koska yleensä hiusten rasvoittuminen vähenee iän myötä.

Ohuet hiukset? Kokeile hiusten ravintolisää

hiusten rasvoittuminen hormonit ruokavalio stressi raskaus kuukautiset vaihdevuodet

Lue myös: Tuuheuttava hoitoaine vähentää rasvan määrää

Stressin vaikutus hiusten rasvoittumiseen

Stressi voi näkyä hiusten rasvoittumisena. Stressi laukaisee stressihormoniksi kutsutun kortisolin liikatuotannon. Tämä aiheuttaa ylimääräistä päänahan rasvoittumista. Kortisoli voi aiheuttaa myös hiustenlähtöä, joka liittyy stressiin.

Jokaisella on oma tapansa stressin käsittelyyn ja sen vähentämiseen. Onko se mieluisa harrastus, kuten lukeminen, luonnossa kävely tai muu liikuntamuoto.

Lue myös: Pesuväli liian nopea? Vähennä hiusten rasvoittumista

Stressi vaikuttaa koko vartaloon, jopa siis yhtäkkiseen ja nopeaan hiusten rasvoittumiseen. Stressin vaikutusta koko elimistöön ei kannata aliarvioida, vaan siihen kannattaa puuttua ajoissa.

Ruokavalio syynä hiusten rasvoittumiseen?

Rasvainen ja sokeripitoinen ruokavalio voi lisätä hiuspohjan rasvoittumista. Toisaalta luonnostaan rasvaisten hiusten takana on perintötekijät. Rasvainen hiuspohja ei muutu kuivaksi pelkän ruokavalion avulla. 

Lue lisää: Hiukset rasvaiset heti pesun jälkeen?

Ei voi kuitenkaan kiistää, etteikö terveellisellä ruokavaliolla olisi positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hiuksiin. Kovat rasvat voivat kiihdyttää talin tuotantoa entisestään. Suosi siis pehmeitä rasvoja.

Pehmeitä rasvoja saa esimerkiksi kalasta, oliiviöljystä, avokadosta ja pähkinöistä. Kuitupitoinen ruokavalio edistää myös hiusten terveyttä. Syö täysjyväleipää, puuroa, kasviksia, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä.

Rasvaisten hiusten omaavien tulisi välttää ruokia, joissa on runsaasti sokeria, rasvaa ja hiilihydraatteja.

Nämä voivat saada päänahan tuottamaan ylimääräistä talia, joka rasvoittaa hiukset. Sama ongelma voi näkyä myös iholla, kuten rasvoittumisena, kiiltelynä ja finneinä.

Lue myös: Mitkä ovat suihkuharjan hyödyt?

Hiusten rasvoittuminen ja hormonit – tiivistelmä:

Miksi hiukset rasvoittuu:

 • perinnölliset tekijät, joista muodostuu hiustyyppi.
 • hormonit
  • kuukautiset
  • e-pillerit
  • teini-ikä
  • raskaus
  • vaihdevuodet
  • stressihormoni
 • ruokavalio
  • terveellinen ruokavalio edistää myös hiusten terveyttä.

Lue myös: Päänahka puhtaaksi kuorinnalla

Tutustu teksteihin, josta opit lisää rasvoittuvien hiusten hoidosta:

Rasvaiset hiukset pesun jälkeen? Lue vinkit ja ohjeet

Miten estää hiusten rasvoittuminen

Parhaat shampoot rasvoittuville hiuksille

Parhaat hoitoaineet rasvoittuville hiuksille

Tuuheuttavat hoitoaineet

+ Rasvoittuvien hiusten parhaat tuotteet listaus

Vinkki! Netistä edulliset hiustenhoitotuotteet