Kuiva päänahka Kutiseva päänahka Päänahka

Kutiseva päänahka – hyvät tuotteet päänahan kutinaan

*mainoslinkki

Kutiseva päänahka on harmittava vaiva, jossa tekee mieli koko ajan rapsuttaa päätä. Kutiseva päänahka on hoidettavissa kotonakin. Kotihoitoon voi kokeilla erilaisia seerumeita ja hoitonesteitä, joista parhaat tuotteet esitellään tässä.

Etsitkö kuivan ja kutiavan päänahan shampoota? Lue myös miten hoidetaan kuivaa päänahkaa.

Kutiseva päänahka ja hoitotuotteet

CUTRIN BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment

Cutrin on kotimainen valinta kutisevan päänahan sekä kuivan hiuspohjan ongelmiin. Cutrin sisältää runsaasi päänahkaa kosteuttavia ainesosia, jotka lievittävät heti myös kutinaa. Voide on helppo levittää päänahkaan putkilon kärjellä. Tämän jälkeen voide levitetään sormin koko päänahkaan.

Geelimäinen koostumus ei tahmaa hiuksia ja päänahkaa. Puhdas tuoksu on miellyttävä ja virkistävä. Cutrinin päänahan hoitovoide jätetään vaikuttamaan hiuspohjaan, joten sitä ei tarvitse pestä pois.

Parhaat puolet: kevyt koostumus, joka tehoaa nopeasti.

Osta: CUTRIN BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment*

CUTRIN BIO+ Hydra Balance Scalp Treatment kutiseva paanahka

Briogeo Scalp Revival Charcoal + Tea Tree Scalp Treatment

Briogeo auttaa kutisevan päänahan kuivuuteen sekä hiuspohjan rasvoittumiseen. Myös hilseen hoitoon Briogeon ainesosat ovat toimivat. Kokonaisuudessaan Briogeo auttaa moneen päänahan ärsytystä aiheuttavaan ongelmaan.

Päänahan hoitotuote antaa raikastavan, keveän viileän tunteen hiuspohjaan piparmintun ansiosta. Tämä tuntuu erityisen hyvältä, jos päänahkaa tekee mieli raapia vähän väliä. Pullossa on pipetti, jolla tuote annostellaan käsiin tai suoraan päänahkaan.

Parhaat puolet: estää kutinaa ja kuivuutta, auttaa vähentämään hiusten rasvoittumista.

Osta Cocopanda: Briogeo Scalp Revival Charcoal + Tea Tree Scalp Treatment*

Osta Nordicfeel: Briogeo Scalp Revival Charcoal + Tea Tree Scalp Treatment*

Briogeo Scalp Revival Charcoal + Tea Tree Scalp Treatment kutiseva paanahka

Antonio Axu Scalp Care Treatment Dry & Itchy Scalp

Antonio Axu on hiuspohjaa tasapainottava ja hoitava voidemainen tuote. Hiuspohjan hoitotuote antaa apua kuivuudesta johtuvaan kutisevaan päänahkaan, mutta myös hilseilyyn.

Raikas tuoksu tuntuu myös päänahassa keveänä viileytenä. Tuote jätetään päänahkaan vaikuttamaan hiusten pesun jälkeen.

Parhaat puolet: edullinen ja riittoisa apu kutinaan.

Osta: Antonio Axu Scalp Care Treatment Dry & Itchy Scalp*

Antonio Axu Scalp Care Treatment Dry & Itchy Scalp kutiseva paanahka

Lernberger Stafsing Pharmacy Scalp Serum Soothing & Refreshing

Lernberger Stafsing on tehokas hoitotuote moneen hiuspohjan ongelmaan, jotka usein ovat seurausta kuivuudesta. Näitä ongelmia ovat hilse ja ärtynyt, kutiseva päänahka. Hyaluronihappo virkistää kosteuttavuudellaan ja salisyylihappo varovaisesti kuorii hiuspohjaa, jonne on voinut jäädä tuotejäämiä tai hilsettä.

Tuotteessa on spraysuutin, joka on helppo suunnata haluttuun kohtaan päänahassa.

Parhaat puolet: vegaaninen tuote moneen päänahan ongelmaan, kätevä spraypakkaus.

Osta: Lernberger Stafsing Pharmacy Scalp Serum Soothing & Refreshing*

Lernberger Stafsing Pharmacy Scalp serum Soothing & Refreshing kutiseva paanahka

Whamisa Skincare Hair Scalp Tonic

Whamisa on tunnettu ja suosittu korealainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka tuotteet ovat täynnä tehokkaita ainesosia. Hair Scalp Tonic on hoitotuote säännölliseen käyttöön. Tuote ravitsee hiuksia voimaan sekä kasvamaan paremmin, mutta auttaa lisäksi päänahan ongelmiin.

Hair Scalp Tonic sopii kutinaan, kuivuuteen ja hilseilyyn. Tämän lisäksi puhdistavat ominaisuudet auttavat hiusten liikarasvoittumiseen. Tuotteessa on hiuksia tahmaamaton koostumus sekä virkistävän raikas tuoksu. Whamisa on nestemäinen tuote, kun taas muut esitellyt tuotteet ovat voidemaisia.

Parhaat puolet: hyvä hoitovesi hiuspohjan toiminnan normalisointiin sekä hiusten kunnon parantamiseen.

Osta Nordicfeel: Whamisa Skincare Hair Scalp Tonic*

Whamisa Skincare Hair Scalp Tonic kutiseva paanahka

Miten päänahan seerumeita ja hoitotuotteita käytetään?

Lue tuotteesta aina tarkemmat käyttöohjeet. Yleensä suosituksena on käyttää hiuspohjan hoitotuotteita kuiviin hiuksiin. Levitä tuotteet siis pesun jälkeen puhtaisiin ja kuiviin hiuksiin.

Voit levittää tuotteet suoraan pullon suusta päänahkaan tai käsien kautta. Kokeile kumpi vaihtoehto tuntuu paremmalta. Joskus voi olla hankala levittää tuote suoraan pakkauksesta, joten kädet ja sormin hieronta ovat näppärä vaihtoehto.

Lue myös: Shampooharjalla päänahka ja hiukset puhtaaksi

Ennen tuotteen käyttöä voit jakaa hiukset osioihin, jos sinulla on etenkin pitkät ja paksut hiukset. Tällä tavalla saat tuotteen paremmin hiuspohjaan. Voit myös laittaa pään alaspäin ja näin tuotteen hieronta onnistuu helpommin, kun hiukset eivät ole tiellä.

Päänahan hoituotteita ei pääsääntöisesti pestä pois, vaan ne jätetään vaikuttamaan hiuspohjaan seuraavaan pesukertaan asti. Tässäkin kohtaa kannattaa silti varmistaa pakkauksesta oikea käyttötapa, jotta saat tuotteesta oikein käytettynä kaiken hyödyn irti.

Kuinka usein päänahan hoitotuotteita käytetään? Voit käyttää tuotteita pari kertaa viikossa. Ihan joka pesun jälkeen ei kannata hoitotuotteita laittaa, jottei päänahkaan kerry liikaa tuotteita. Hoitotuotteiden jäämien poisto päänahasta vaatii tehokkaamman shampoon, joka voi taas lisätä kutinaa.

Kutiseva päänahka – mistä kutina voi johtua?

Kutisevaan päänahkaan on monia syitä, jotka ovat ärtyneen ja jopa punoittavan ihon takana. Tuntuuko näistä jokin tutulta ongelmalta?

Tutustu myös kuivan päänahan hoitoon sekä mitkä tekijät aiheuttavat kuivuutta hiuspohjaan. Täältä löydät myös päänahkaa rauhoittavat shampoot.

Hiustenvärjäys aiheuttaa kutinaa

Tämä on tuttu oire monelle, vaikkei muuten olisikaan kutiseva päänahka. Hiusväri kihelmöi päänahassa ja tuntuu jopa polttavalta. Syynä on hiusvärien voimakkaat kemikaalit, jotka luonnollisesti vaikuttavat ihon pintaan. Etenkin hiusten vaalennuksessa käytetään raskaita kemikaaleja, kuten vetyperoksidia, joka voi ärsyttää päänahkaa.

Hiuksia ei pitäisi värjätä liian usein tai turhaan, jotta kemikaalikuormaa voisi vähentää. Hiustenvärjäyksestä ei ole välttämättä mitään haittaa, mutta on aina hyvä välttää turhaa kemikaalien määrää ihollaan.

Lue myös: Päänahan kuorinta virkistää hiuspohjaa

Hiustenvärjäyksessä kannattaa suosia kevytvärejä kestovärin sijaan. Hiusväriä ylläpidettäessä kannattaa värjätä vain tyvi, ja jättää hiusten pituudet värjäämättä.

Hiusvärien suurin ongelma on yllätyksellisyys. Voit värjätä vaikka vuosikymmeniä hiuksiasi, mutta allerginen reaktio voi iskeä milloin vain. Toki hiustenvärjäämisestä ei yleensä tule kutinaa pahempia oireita, mutta polttava tunne on merkki allergisesta reaktiosta.

Hiusten värjäämistä kannattaa vähentää, jos ihoa aina polttelee ja kuumottaa. Tämä on merkki siitä, ettei päänahan ihosi kestä hiusvärien kemikaaleja.

Shampoiden sulfaatit voi kuivattaa päänahan

Sulfaatit ovat puhdistavia ainesosia, jotka tunnistaa shampoissa vaahtoavuudesta. Kun taas sulfaatittomat shampoot ovat usein keveästi vaahtoavia, ja näin myös hellävaraisia hiuksille.

Sulfaatittomista shampoista voi olla hyötyä kutisevan päänahan hoidossa. Kuivat hiukset ja kuivan kutiseva päänahka on yhdistelmä, joka ei kaipaa liikaa puhdistavuutta shampoolta. Myös värjätyille hiuksille sulfaatittomuus on hyväksi, koska hiusväri säilyy pidempään eloisan kirkkaana.

Lue myös: Parhaat tuuheuttavat shampoot

Sulfaatittomat shampoot ovat keveämmin hiusta ja hiuspohjaa peseviä, joten niitä kannattaa kokeilla hiuspohjan ongelmiin. Hyvä sulfaatiton ja päänahkaa hoitava shampoo löytyy Whamisalta. Lue lisää hiuspohjaa hoitavista shampoista.

Sulfaatteja mollataan aina välillä huonoksi ainesosaksi, mutta niistä ei ole elimistölle haittaa. Ainoa haitta, joka sulfaateista muodostuu on kenties hiusten huonompi kunto. Liika hiustenpesu, liian kovilla kemikaaleille on pahaksi hennoille ja kuluneille hiuksille.

Sulfaateissa on kyse määrästä, joka ei hiustuotteissa ylitä mitään ihmiselle huonoksi asetettua rajaa. Ylipäätään mitään ns. vaarallista kosmetiikkaa ei saa EU:ssa myydä, ja kosmetiikan sisältöjä valvotaan tarkasti. Tämän takia sulfaatteja tai muita julkisuudessa ”huonoksi” arvosteltuja kemikaaleja on turvallista käyttää.

Monelle sulfaatit ovat oiva apu. Esimerkiksi erittäin likaiset tai rasvaiset hiukset kaipaavat sulfaattien puhdistustehoa. Rasva irtoaa paremmin sulfaattien avulla kuin ei-sulfaattisia shampoita käyttäessä.

Kutiseva päänahka – hiustuotteiden määrä syynä?

Löytyykö sinulta jätettävä hoitoaine, muotovaahto, hiuslakka, muotoilusuihke ja kuivashampoo? Ja nämä kaikki yhtäaikaa päässäsi käytössä?

Hiuspohja varmasti kutisee, kun tähän lisää vielä sopimattomat pesutuotteet ja liian vähäiset pesukerrat. Hiuspohjasi voi olla aivan tukossa kaikesta kemikaalimäärästä. Tämä taas voi aiheuttaa tunteen, että hiukset ovat aina likaiset.

Lue myös: Parhaat kuivashampooot

Tosiasiassa tarvitset vain pesun syväpuhdistavalla shampoolla. Kutiseva päänahka voi rauhoittua kuin itsestään, jos syy kutinaan löytyi liiasta tuotteiden käytöstä.

Syväpuhdistavan pesun jälkeen voit käyttää kutinaa hoitavia tuotteita ennaltaehkäisevästi, jos kutina vähenee tai muuttuu kausittaiseksi, kuten riippuvaiseksi vuodenajoista. Kutinasta ei aina välttämättä pääse kokonaan pois, jos hiuspohjasi on siihen taipuvainen itsestään.

Tärkeintä on löytää balanssi, jossa käytät hiuspohjaa hoitavia tuotteita ja karsit ylimääräisiä tuotteita pois. Hiuspohja voi olla rasittunut kaikista ärsykkeistä, joita tuotteista tulee.

Hajusteet syynä päänahan kutinaan?

Sulfaattien lisäksi hiuspulloista löytyy kaikenlaisia kemikaaleja, joista osa on tarpeen ja osa ei. Esimerkiksi ylhäällä INCI-listassa eli tuotteen sisällysluettelossa oleva sana ”parfum” ei ole aina hyvä merkki.

Liialliset hajusteet voivat herkistää osaa ihmisiä, kuten myös aiheuttaa oireita päänahkaan.

Hajusteet ovat kosmetiikassa usein vain peittämässä kemikaalien tuoksua tai luomassa mielikuvia. Tuoksut ovat usein ostopäätöksen takana, kun hankitaan kosmetiikkaa. Hajusteita lisätään tämän takia kosmetiikkaan, jotta asiakkaat viehättyisivät ostamaan tuotteita.

Lue myös: Käytä luonnollista etikkaa hiustenhoidossa

Keinotekoiset tuoksut ovat usein huonoimpia iholle, ja ne sisältävät myös kuivattavaa alkoholia.

Hajusteet voivat olla yksi syy kutinaan, mutta älä syyllistä pelkästään shampoota. Mieti myös muita käyttämiäsi kosmetiikkatuotteita, ja kokeile vähentää kaikista voimakkaimmin hajustetut tuotteet pois. Voit olla herkistynyt vahvoille hajusteille, jos koet hiuspohjan kutinaa.

Öljyä päänahan hoitoon

Öljyt ovat mainio tapa rauhoittaa päänahkaa sekä lisätä hiuspohjan kosteutta. Luonnonkosmetiikan öljyt ovat paras valinta ihonhoitoon niiden puhtaan sisällyksen takia. Näissä tuotteissa on vain kaikki oleellinen, jota päänahkasi tarvitsee voidakseen hyvin.

Kokeile myös päänahalle sopivia öljyjä, jotka tepsivät myös kutisevaan päänahkaan.

Öljyillä on hyviä puolia, mutta niitä ei kuitenkaan kannata käyttää päivittäin. Öljyjä voi käyttää tehotuotteena 1-2 kertaa viikossa. Liika öljyn käyttö voi tukkia hiuspohjaa ja aiheuttaa ongelmia hiuspohjan kuntoon.

Lue myös: Hiustuotteet edullisesti netistä

Öljyn käyttö vaatii aina hiustenpesun, eikä öljyjä voi jättää hiuspohjaan odottamaan seuraavaa pesukertaa. Se olisi epämiellyttävä tunne, ja kuten edellä mainittua niin huonoksi päänahalle.

Kutiseva hiuspohja tulee pestä aina tarvittaessa, mutta liiallinen ja tarpeeton pesu on kaikille hiuksille haitaksi.

Shampoolla on väliä

Ei ole merkityksetöntä millä hiuksensa pesee. Joskus huonot shampoovalinnat ovat hiusten kunnon tai hiuspohjan kutinan takana.

Lue myös: Parhaat hilseshampoot

Hanki aina hiustesi laatua, kuntoa tai ongelmaa vastaava tuote. Tämän lisäksi on tärkeää perehtyä mikä voi olla kutinan takana. Se voi olla luontainen hiuspohjasi tilanne, hilse hiuspohjassa tai sitten vääränlaiset hiustenhoitotuotteet. Muista myös pestä koko päänahka läpi käyden ja huuhtoa hiuspohja sekä hiukset kiireettä.

Silikonit haitaksi hiustenhoitotuotteissa?

Silikonit voivat aiheuttaa kutinaa jämähtämällä hiuspohjaan, jos hiuksia ei puhdisteta huolella ja vaivaa nähden.

Lue lisää silikoneista hiustuotteissa ja niiden hyödyistä sekä haitoista.

Kutiseva päänahka on onneksi helposti hoidettavissa

Kutiseva päänahka on pieni, mutta harmittava vaiva. Tiedät kutinan olevan ongelma, jos saatat usean kerran päivässä raapia päätäsi. Älä turhaan ärsytä hiuspohjan ihoa raapimalla, vaan kokeile hoitotuotteita kutinaan.

*mainoslinkki