Hilse Hilseshampoo Päänahka

Hilseilevä päänahka – syyt ja hoito

*mainoslinkki

Miten saada hilse pois kotikonstein? Hilseilevä päänahka on ikävä vaiva, joka on kuitenkin yleinen ja vaaraton. Hilseen hoito vaatii yleensä hilseshampoon avukseen.

Suurin osa hilseen aiheuttamasta harmista aiheutuu ulkonäöllisistä seikoista. Olkapäille variseva hilse tai tummien hiusten juuressa näkyvät hilsepalaset harmittavat.

Hyvä hilseshampoo haussa? Löydä paras hilseshampoo.

Miten tunnistaa hilseen?

 • hilsettä näkyy päänahassa ja hiusten tyvessä
 • hilseilevä päänahka kutiaa
 • hilse voi olla märkää tai kuivaa
 • hilse liittyy usein rasvoittuvaan päänahkaan ja hiuksiin

Lue myös: Apteekin hilseshampoo TOP 5

Mistä hilseilevä päänahka johtuu?

 • Kuiva päänahka
 • Sienitulehdus
 • Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma
 • Rasvoittuva päänahka

Lue myös: Paras shampoo rasvoittuville hiuksille

Kuiva päänahka

Kuivaa ihoa kiristää ja tunnet kutinaa. Nämä ovat tuttuja oireita etenkin Suomen talvessa, jossa on kylmää ulkona ja sisällä lämmintä. Tämän lisäksi ilmankosteus on kuivakka.

Etenkin lämmön ja olosuhteiden vaihtelu saa ihon kuivumaan sekä hilseilemään.

Kuivan päänahan irronnut ihosolukko ei siis varsinaisesti ole hilsettä, vaan kuollutta ihoa. Tällöin päänahan hoitoon kannattaa panostaa kosteuttavin tuottein.

Onko sinulla hilsettä ja kuiva päänahka? Kokeile hellävaraista ACO shampoota.

Sienitulehdus

Hilsettä syntyy kaikilla, koska hilse on pääasiassa kuollutta ihosolukkoa. Ongelmaksi hilse muodostuu siinä vaiheessa, kun päänahkaan tulee tulehdustila.

Lue myös: Poista hilse päänahan kuorintatuotteilla

Lisääntyneen hilseen takana on yleensä sienitulehdus. Sienitulehdus ruokkii hiivasienilajia, joka elää hilseestä ja rasvasta. Tästä aiheutuu eräänlainen kierre, jossa iho hilseilee sienen takia ja sieni voi hyvin hilseen suuren määrän takia.

Tulehduksen takia hilseen määrä voi moninkertaistua verrattuna normaaliin määrään. Tässä tilanteessa hilseestä tulee näkyvää ja häiritsevää.

Hilsettä on yleensä päänahassa ja muilla karvoitusta sisältävillä alueilla, joissa sieni kasvaa parhaiten.

Sientä on luonnostaan kaikilla henkilöillä jonkin verran, mutta liian suuri määrä sientä on ongelma. Sienen kasvuun voi vaikuttaa useampi seikka: huono ruokavalio, rasvoittuvat hiukset tai vaikka liian vähäinen hiusten pesu.

Seborrooinen ekseema

Seborrooinen ekseema kuulostaa sanana hankalalta, mutta on usein hilseen syynä. Voidaan puhua seborrooisen ekseeman miedosta muodosta, joka aiheuttaa hilsettä.

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on melko tavallinen ihottumatauti, josta kärsii noin 5 % ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Tali-ihottumasta voidaan käyttää myös nimitystä taliköhnä.

Lue myös: Hilseshampoo lapsille

Yleensä hilseilevä päänahka on ensimmäinen oire, josta ihottuma tunnistetaan.

Tunnista seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma:

 • hilse voi olla kuivaa tai rasvaista
 • hilse on väriltään kellertävää tai vaaleaa
 • hilseen koostumus voi olla paakkuista
  • hilse voi olla kiinni päänahassa
 • iho voi punoittaa hilseilevistä paikoista
 • hilsettä ja punoitusta voi ilmetä päänahassa, kasvoissa sekä rintakehällä tai selässä
  • ihottumaa ilmenee talirauhasia sisältävissä kehonosissa

Lue myös: Syväpuhdistava shampoo puhdistaa päänahan

Erota päänahan psoriasis ja seborrooinen ekseeema

Päänahan psoriasis ja seborrooinen ekseeema näyttävät melko samalta, mutta erojakin löytyy. Molemmissa tilanteissa iho voi olla punertava ja ärtyneen kutiava.

Luultavasti sinulla on seborrooinen ekseema, jos hilse on kellertävää. Hilse on myös ohuempaa ”lastua” kuin päänahan psoriaksessa.

Päänahan psoriasiksessa voidaan puhua jopa hopeisen vaaleasta hilseestä ihon pinnalla. Päänahan psoriasis voi muodostaa rupia ja tunne voi olla pienen kutinan sijaan kihelmöivän epämiellyttävä.

Psoriasiksen ja seborrooisen ekseeman suurin ero on siinä, että psoriasis on krooninen ihotauti. Psoriasis on hoidettavissa, muttei poistu kokonaan lääkehoidollakaan. Seborrooinen ekseema on taas ihottuma, joka voi parantua kokonaan tai palata takaisin sopivissa olosuhteissa.

Lue myös: Tuuheat hiukset ravintolisän avulla

Rasvoittuvat hiukset ja hilse

Rasvoittuvat hiukset ja rasvoittuva päänahka liittyvät useimmiten hilseeseen. Päänahan talituotanto auttaa hilsettä aiheuttavaa sientä pysymään elossa. Myös yliaktiiviset talirauhaset auttavat sienen eloa.

Rasvoittuvat hiukset ja rasvoittuva iho ilmenevät usein samoilla henkilöillä. Kasvojen ihon kiilto tai päänahan rasva on helpoin merkki, josta tunnistaa talituotannon nopeuden.

Lue miten hoidat rasvoittuvia hiuksia.

Rasvoittuvisssa hiuksissa tali pakkautuu päänahkaan, ja estää kuolleen ihosolukon irtoamisen. Tästä seuraa hilsettä, joka voi irrota paakkuina pois. Kyseessä voi siis olla edellä mainittu tali-ihottuma (seborrooinen ekseema).

Rasvoittuvien hiusten hilse on siis erilaista kuin vaikkapa kuivissa hiuksissa. Rasvoittuvien hiusten hilse voi vaatia jopa raapimista, jotta saa hilseen irti.

Valitse rasvoittuvien hiusten hilseeseen keveillä hapoilla kuoriva hilseshampoo, kuten KMS Anti-Dandruff tai Ducray puhdistava shampoo. Nämä hilseshampoot kuorivat hellävaraisesti happojen avulla, eikä siis raekuorinnan voimalla.

Hilse pois kotikonstein – hyvä hilseshampoo

Hilseen hoidossa säännöllinen hiusten pesu on hyvä lähtökohta. Hilseen ei pidä antaa kertyä päänahkaan, jota tukkiessaan se pahentaisi ongelmaa.

Tiesitkö? Etikkahuuhdetta voi käyttää hilseen hoitoon

Hilseen hoidossa kotihoidolla pääsee jo pitkälle, kun valitset sopivia tuotteita. Tässä on tuotteet, jotka tepsivät hilsettä aiheuttavaan sieneen ja hoitavat päänahkaa.

Hyvä hilseshampoo TOP 5

REDKEN Scalp Relief Dandruff Control Shampoo

Redken on tehokas valinta, kun on kyseeessä hilseen hoito. Hilseshampoon sisältämä sinkki hoitaa tulehtunutta ihoa sekä vähentää hilsettä heti ensimmäisestä käyttökerrasta.

Shampoo myös vähentää kutinaa ja lieventää ihon ärsytystä. Redken on loistava shampoo hilseen hoitoon, koska se todella myös hoitaa eikä vain poista hilseongelmaa. Hilseshampoot voivat joskus olla liian peseviä, mutta Redken ei kuivata hiusta.

Kenelle: Jos haet nopeaa apua hilseilevään päänahkaan ja hiuspohjan kutinaan.

Osta Cocopanda: REDKEN Scalp Relief Dandruff Control Shampoo*

Osta Bangerhead: REDKEN Scalp Relief Dandruff Control Shampoo*

Osta Lyko: REDKEN Scalp Relief Dandruff Control Shampoo*

REDKEN Scalp Relief Dandruff Control Shampoo hilseileva paanahka

CUTRIN BIO+ Original Active Shampoo Dandruff Control

Cutrin BIO+ Original Active on kotimainen vaihtoehto hilseen hoitoon. Shampoo sopii etenkin rasvoittuville hiuksille ja rasvoittuvan hilseen hoitoon.

Tehokasta hilseshampoota voi käyttää tehohoitona 3-4 viikon ajan. Käytä shampoota säännöllisesti, jos hilse on toistuva ongelma.

Kenelle: Rasvoittuvalle päänahalle.

Osta Cocopanda: CUTRIN BIO+ Original Active Shampoo Dandruff Control*

Osta Bangerhead: CUTRIN BIO+ Original Active Shampoo Dandruff Control*

Osta Lyko: CUTRIN BIO+ Original Active Shampoo Dandruff Control*

cutrin hilseshampoo hilseileva paanahka

Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Anti-Dandruff Shampoo

Goldwell hilseshampoo tasapainottaa hiuspohjan toimintaa ja auttaa vähentämään hilseen muodostumista. Hiukset ovat pesun jälkeen raikkaat ja ilmavat.

Myös päänahka on virkistyneen puhdas ja hilse vähenee jo heti ensimmäisestä pesusta. Hilseshampoo sopii värjätyille hiuksille.

Kenelle: Kaikille hilseestä kärsiville, värjätyille hiuksille.

Osta Cocopanda: Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Anti-Dandruff Shampoo*

Osta Bangerhead: Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Anti-Dandruff Shampoo*

goldwell hilseshampoo hilseileva paanahka

KMS Head Anti-Remedy Dandruff Shampoo

KMS hilseshampoo on riittävän tehokas poistaakseen hilseen, mutta on samalla myös hellävarainen hiuksille. Hiukset näyttävät pesun jälkeen puhtaan hyväkuntoisilta.

Hilseshampoo sisältää mietoja happoja, kuten maito- ja omenahappoja. Hapot poistavat hilseen päänahasta, koska joskus hilse voi olla koostumukseltaan päähän tarttuvaa. Seborrooinen ekseema aiheuttaa pakkuuntuvaa hilsettä.

Kenelle: Seborrooinen ekseema, kaikille hilseestä kärsiville.

Osta Cocopanda: KMS Head Anti-Remedy Dandruff Shampoo*

Osta Bangerhead: KMS Head Anti-Remedy Dandruff Shampoo*

kms hilseshampoo hilseileva paanahka

Lavilin Anti-Dandruff Shampoo Probiotic

Lavilin hilseshampoossa hyödynnetään monia tehokkaita ainesosia, jotka ovat mainioita hilseen hoitoon. Sinkki ja probiootit ovat hyviä rauhoittamaan ärtynyttä ihoa.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joita käytetään monipuolisesti kosmetiikassa kuin ruokatuotteissakin. Hilseshampoossa probiootit kosteuttavat päänahkaa ja estävät hilseen muodostumista.

Lavilin on hyvin siedettävä sisällöltään herkillekin. Tuote ei sisällä SSL-sufaattia eikä parabeeneja. Mieto ja neutraali tuoksu kruunaa kokemuksen.

Kenelle: Hellävaraisuutta ja ihon hoitavuutta arvostavalle.

Osta Nordicfeel: Lavilin Anti-Dandruff Shampoo Probiotic*

Osta Lyko: Lavilin Anti-Dandruff Shampoo Probiotic*

lavilin hilseshampoo

Toivottavasti löysit apua miten saada hilseilevä päänahka kuriin. Hilseshampoo on iso apu hilseilevän päänahan hoidossa.

Apteekin hilseshampoo haussa? Lue ja löydä täältä parhaat apteekin hilseshampoot.

*mainoslinkki