Miten estää hiusten rasvoittuminen

Rasvaiset hiukset aamulla – miksi?

Hiukset voivat olla rasvaiset jo heti aamusta, eikä se ole hyvä aloitus päivälle. Onneksi on vinkkejä, joilla voi välttää huonon tukkapäivän heti alkuun.

Opi miksi sinulla on rasvaiset hiukset aamulla sekä ohjeet miten estät hiusten yöllisen rasvoittumisen.

Rasvaiset hiukset? Löydä oikeat hoitotuotteet, kuten shampoot ja hoitoaineet.

Rasvaiset hiukset aamulla?


Todennäköisesti sinulla on rasvoittuva hiustyyppi, jos hiukset ovat rasvaiset aamulla. Päänahassa olevat talirauhaset toimivat silloin tavallista aktiivisemmin.

Talirauhasten toiminnan seurauksena päänahkaan kertyy runsaasti rasvaa, joka leviää päänahasta hiuksiin. Tämä saa hiukset näyttämään raskailta ja likaisilta.  

Lue myös: Hiuspohjan kuorinta ja kuorintatuotteet

Rasvoittuvat hiukset on hiustyyppi, kuten kuivat hiukset. Hiustyyppi määräytyy perimän mukaan, ja yleensä hiustyyppi pysyy samana läpi elämän.

Poikkeuksena on esimerkiksi hormonimuutokset. Hormonit voivat väliaikaisesti vaikuttaa hiustyypin vaihtumiseen. 

Tiesitkö mitkä tekijät vaikuttavat hiusten rasvoittumiseen? Lue miksi hiukset rasvoittuu.

Pese rasvaiset hiukset aamulla

Moni pesee hiukset illalla, ja nukkuu yönsä pää tyynyyn painautuneena. Aamulla on latteat ja ehkä jo likaiset hiukset, etenkin jos on erittäin rasvoittuva hiustyyppi.

Mitä jos kokeilisit pestä hiukset aamulla illan sijaan? Tämä yksinkertainen vinkki poistaa hiusten rasvaisuuden, ja saat raikkaan alun uuteen päivään puhtailla hiuksilla. 

Lue myös: Parhaat shampoot rasvoittuville hiuksille


Monella ihmisellä riippuu täysin tottumuksesta käykö suihkussa aamulla vai illalla. Rytmin vaihto voi vaatia totuttelua. Voit tarvittaessa pestä pelkät hiukset aamulla, jos käyt mieluiten kokovartalon pesulla illalla. 

Parhaiten hiustenpesu onnistuu pää alaspäin. Tätä vinkkiä kannattaa kokeilla ja todeta sen hyödyt. Rasvoittuvalla hiustyypilla on tärkeää saada päänahka puhtaaksi.

Pää alaspäin saat paremman tuntuman hiuspohjaan ja myös vesi pääsee paremmin hiusten välistä päänahkaan.

Pää alaspäin saat siis paremmin pestyt hiukset, mutta samalla saat huuhdeltua hiuspohjan puhtaaksi shampoosta. Päänahkaan jäävät tuotejäämät voivat kutista ja tukkia päänahan normaalin toiminnan.

Lue myös: Palashampoot – ekologinen valinta

Hiustenpesussa kannattaa siis muistaa myös huolellinen huuhtelu. Huono huuhtelu voi jättää hiukset likaisen tuntoisiksi ja aiheuttaa hiusten nopeampaa rasvoittumista.

Lue lisää hiustenpesusta, ja opi miksi hiukset ei aina puhdistu pesussa. Opit tunnistamaan virheet, joita moni tekee hiustenpesussa.

Käytä rohkeasti hiustenkuivaajaa – se on hyväksi hiuksille

Hiustenpesu vie aamulla hiukan ylimääräistä aikaa. Lisäksi hiusten kuivuminen ottaa oman aikansa. Paksujen ja kiharoiden hiusten kuivuminen voi viedä jopa useammin tunnin.

Hiustenkuivaaja on silloin kätevä apuväline, jolla kuivaat hiukset hetkessä.

Tiesitkö, että hiukset voivat paremmin kun ne kuivuvat nopeasti? Märkinä hiukset painavat ja venyvät helpommin, eli ovat katkeilulle alttiimmat. On vanhentunut myytti, että hiustenkuivaajan käyttö olisi vain haitaksi hiuksille.


Lue vinkit miten saat tuuheat hiukset pesulla, hiustenkuivaajalla ja muotoilutuotteilla.

Etenkin rasvoittuvat hiukset kannattaa pitää tuuheina. Näin päänahan rasva ei leviä yhtä helposti hiusten pituuksiin.

rasvaiset hiukset aamulla pese hiukset aamulla

Rasvaiset hiukset? Vaihda tyynyliinaa ahkerasti

Tyynyliina kerää huomaamatta likaa eikä kaikkea likaa näe ulospäin. Etenkin rasvoittuvien hiusten päänahasta tarttuu tyynyliinaan runsaasti rasvaa. Joka yö tyynyliinaan kertyy rasvaa entistä enemmän.

Hiukset rasvoittuvat nopeammin, kun pää on painautuneena vasten likaista tyynyliinaa. Ihmiset myös hikoilevat paljon yön aikana, joten jo senkin takia tyynyliina kannattaa vaihtaa säännöllisesti.

Hiusten nopeamman rasvoittumisen lisäksi iholle voi tulla näppyjä jatkuvasta kosketuksesta rasvaiseen tyynyliinaan.

Lue myös: Paras kuivashampoo TOP 7

Vaihda tyynyliina siis ainakin kerran viikossa. Erittäin rasvaisten hiusten kohdalla kaksikin vaihtokertaa voi olla hyvä määrä.

Liika hygieenisyys ei ole tässä kohtaa haitaksi. Tyynyliinan vaihto on helppo ja hygieeninen tapa huolehtia hiuksistaan.

Älä unohda tyynyn pesua

Tyynyliina on aika ohut suoja tyynylle. Etenkin jos on hyvin rasvoittuvat hiukset tai runsaasti hikoileva henkilö. Hiki ja rasva tunkevat tyynyliinan läpi.  Ajan mittaan tyynykin tarvitsee pesua. 

Yleinen suositus on pestä tyyny kaksi kertaa vuodessa. Kunnollinen pesu tarkoittaa 60 asteen pesuohjelmaa. Kannattaa siis jo kaupassa ennen ostoa tarkistaa tyynyn pesuohjelappu.

Lue myös: Näillä tuotteilla vähennät hiusten rasvoittumista

rasvaiset hiukset heti aamulla vaihda tyynyliina

Huomioi, että tyynyn kuivumisessa voi mennä aikaa. Tyyny pitää pestä ja kuivata huolella. Huonosti pestystä ja kuivatusta tyynystä on enemmän haittaa. Tyyny voi jopa homehtua, jos sen ei anneta kuivua ilmavasti.

Vältä hiusten päällä nukkumista

Muista tämä vinkki, jos sinulla on pitkät hiukset. Paina pää tyynyyn mutta nosta hiusten pituudet ja latvat pään alta pois.

Näin hiukset eivät jää rasvaa erittävän päänahan alle. Muuten aamulla on päänahkaa vasten hieroutuneet rasvaiset hiukset. 

Lue myös: Tuuheuttava hoitoaine hidastaa rasvoittumista

Rasvoittuvat hiukset kaipaavat ilmavuutta yön aikana. Vältä siis nukkumasta hiustesi päällä. Näin estät myös hiusten ylimääräistä kulumista, katkeilua sekä takkuuntumista, koska hiukset eivät ole painautuneena tyynyliinaa vasten.

Vinkki! Satiinityynyliina takkuuntuville hiuksille

Jos haluat hemmotella hiuksiasi, kokeile satiinista valmistettua tyynyliinaa. Satiininen tyynyliina voi lisätä hiusten pehmeyttä ja vähentää katkeilua.

Satiinin alla hiukset eivät hankaa vasten karkeaa tyynyliinaa. Tuloksena on vähemmän takkuja ja eloisan näköiset hiukset.

Lue myös: Tuuheuttava shampoo auttaa hiusten rasvoittumiseen

Nuku hiukset auki

Edellä todettiin rasvaisten hiusten muuttuvan likaisemmiksi ollessaan toisiaan vasten. Moni laittaa etenkin pitkät hiukset yöksi kiinni. Rasvoittuville hiuksille yöksi laitettavat nutturat tai letit voivat olla huono idea.

  • Nuttura niskassa tai takaraivolla painaa hiukset vasten rasvoittuvaa päänahkaa. 
  • Pään yläpuolelle laitetussa nutturassa hiukset voidaan vetää liikaa päänahkaa vasten. Näin rasva leviää tyveen.
  • Letitetyissä hiuksissa yksittäiset hiukset ovat tiiviimmin kosketuksissa toisiinsa kuin vapaana olevat hiukset. Rasva siis leviää helpommin hiuksesta toiseen.

Lue myös: Rasvoittuvat hiukset ja hilsettä?


Parhaiten hiusten kiinnilaittaminen toimii pitkille hiuksille, jotka eivät rasvoitu hurjasti. Hiukset kiinni nukkuessa tukka ei takutu yhtä helposti. Ajan mittaan saattaa kuitenkin huomata hiusten kulumista.

Hiukset kuluvat aina siitä kohdasta mihin hiuslenkki laitetaan. Päällimmäiset hiukset voivat katketa ja hapsottaa kiinnittämiskohdasta. Vaihda siis välillä hiusponnarin paikkaa.

Vinkki! Kokeile luonnonkosmetiikan shampoita rasvoittuville hiuksille

Makuuhuoneen lämpötila alemmas

Lämmin makuuhuone voi edistää hiusten rasvoittumista. Liian korkea lämpötila yhdistettynä paksuun peittoon voi näkyä hiusten rasvaisuutena.

Lämpimässä ja kosteassa ilmassa päänahan tali muuttuu juoksevammaksi. Tämä tarkoittaa talin helpompaa leviämistä tyveen ja hiusten pituuksiin.

Lue myös miten rasvoittuvat hiukset pestään kunnolla puhtaaksi.

Makuuhuoneen viilentämistä kannattaa kokeilla myös muista syistä. Ihminen nukkuu parhaiten 18-20 asteen lämpötilassa.

Voi toki kokeilla viileämpääkin nukkumislämpötilaa. Ihmiset kokevat eri lämpötilat miellyttävinä. Uni on viileässä syvempää ja rauhallisempaa. Myös päänahan talintuotannon kannalta huomioituna.

Rasvoittuvat hiukset? Näillä tuotteilla hoidat rasvoittuva hiuksia ja vähennät rasvan määrää.